MonPlaneta
El Parlament vol que la propera legislatura hi hagi una altra comissió sobre emergència climàtica
  • CA

El Parlament recomana que en la pròxima legislatura es creï una altra comissió de seguiment d’emergència climàtica que desenvolupi “una veritable tasca continuada en el temps”. És una de les principals conclusions d’una primera comissió sobre aquesta qüestió que ha aprovat el ple per unanimitat. De fet, a la comissió només hi han comparegut cinc experts i les mateixes conclusions aprovades admeten que no s’ha fet un treball exhaustiu. El Parlament també ha aprovat comprometre’s a vetllar perquè el pròxim Govern estableixi el 2021 els principis legislatius necessaris per dur a terme la transició energètica de Catalunya, amb l’entrada al Parlament de la llei de transició energètica. Aquest darrer punt s’ha aprovat amb els vots de tots els partits tret de Cs que hi ha votat en contra i l’abstenció del PPC.

La comissió de seguiment sobre emergència climàtica es va crear a proposta de tots els grups i subgrups parlamentaris, es va constituir al juliol passat i va acabar els treballs el 27 de novembre. L’informe de conclusions aprovat constata el retard en elaborar una llei de fiscalitat sobre les emissions de gasos d’efectes d’hivernacle, insta el Govern a treballar per acompanyar els sectors de l’economia que han de fer una transició, constata que el desplegament de la Llei del canvi climàtic ha estat “insuficient” i insta a desplegar-la urgentment, i considera que l’actual llei de residus, de l’any 1993, és totalment obsoleta, entre d’altres qüestions. La presidenta de la comissió, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez, ha admès que els treballs van començar tard i que han estat “insuficients” per les necessitats de l’emergència climàtica. Però ha destacat que el que s’ha fet en aquesta comissió és el “punt de partida” del que han de ser els treballs en la pròxima legislatura sobre aquest àmbit. “Una primera pedra del que ha de ser un treball exhaustiu en la pròxima legislatura i que el futur govern en faci cas”, ha afegit la diputada.

El diputat de Cs Francisco Javier Domínguez ha afirmat que les cinc compareixences d’experts han estat molt interessants però que no són representatives per poder-ne treure conclusions. Per això ha defensat que els treballs es reprenguin al principi de la pròxima legislatura. Per la seva banda, el diputat del PSC Jordi Terrades ha criticat les polítiques “erràtiques” del Govern en matèria d’emergència climàtica i ha dit que té la sensació que s’han volgut aprovar les conclusions de la comissió en l’últim ple per “intentar justificar” la manca d’acció de l’executiu. I el diputat dels comuns Lucas Ferro ha estat molt crític i ha denunciat que s’ha perdut una dècada en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, ha considerat “trist” el balanç del Govern en els darrers tres anys. I ha confiat que de les eleccions del 14-F en surti un govern disposat a “recuperar el temps perdut”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa