MonPlaneta
El Parlament Europeu aprova mesures estrictes contra els plàstics d’un sol ús
Sessió plenària al Parlament Europeu
Sessió plenària al Parlament Europeu | Parlament Europeu

!--akiadsense-->

El Parlament Europeu ha aprovat, amb una gran majoria, l’enfortiment del pla de la Comissió Europea per reduir la contaminació per plàstics d’un sol ús. La cambra representativa comuntària ha votat a favor de prohibir alguns dels productes més problemàtics, com els envasos de poliestirè, i de garantir que les companyies i productors que venen plàstics d’un sol ús paguin pel cost de la seva neteja. Pel que fa a les arts de pesca, un altre contribuent a la contaminació per plàstics, es desenvoluparan estàndars i s’establiran objectius de recol·lecció i reciclatge a nivell europeu. El Parlament, però, no ha aprovat la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús molt lleugeres, que comptava amb el suport del Comitè de Medi Ambient.

El Parlament Europeu ha fet història votant per reduir els plàstics d’un sol ús i la contaminació per plàstics als nostres rius i oceans”, ha afirmat Alba García, responsable de la campanya de plàstics de Greenpeace a l’estat espanyol. “La ciutadania de tota Europa vol veure la fi de la contaminació per plàstics”. En referència a la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, García ha explicat que “ara ha de resistir la pressió de les empreses per continuar amb la cultura de l’usar i llençar i mantenir uns objectius ambiciosos per reduir la contaminació per plàstics” a l’Estat. Segons explica el diari britànic ‘The Independent’, els principals emissors de plàstics contaminants, Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo i Danone, estan pressionant els ministres de Medi Ambient dels països de la UE per debilitar l’aplicació de la nova Directiva.

Bosses de plàstic
Bosses de plàstic | Pixabay

!--akiadsense-->

S’espera que els representants dels governs comunitaris es reuneixin a finals d’aquesta setmana per acordar la seva posició conjunta i que les negociacions a tres bandes entre ells, el Parlament Europeu i la Comissió Europea, que han d’acabar el redactat de la llei, comencin a principis de novembre. Entre les mesures adoptades aquest dimecres pel Parlament Europeu hi ha la prohibició dels bastonets de cotó, les palletes, els plats i els coberts de plàstic d’un sol ús, pals de globus i envasos i gots de poliestirè expandit. També es vol obligar als països de la UE a reduir en un 25% el consum d’envasos d’aliments i gots per a begudes i d’un 50% el 2025 i un 80% el 2030 pel que fa als residus post-consum dels filtres de productes de tabac que continguin plàstic. A més, es volen implementar estratègies de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP), que inclouen el cost de la neteja i les mesures de sensibilització que s’emprenguin, i estàndards i estratègies per a les arts de pesca, amb un objectiu de recol·lecció del 50% i de reciclatge del 15% de cara al 2025. També s’introdueix l’obligació de recol·lectar per separat el 90% dels envasos de begudes i assegurar-se que, el 2025, es produeixin amb un 35% de contingut reciclat. En el cas dels productes sanitaris, s’obligarà a evitar l’ús de productes químics perillosos en la seva composició.

En tots els productes, a més, s’obligarà a etiquetar correctament per informar als consumidors sobre la presència de químics perocupants en alguns productes de plàstic d’un sol ús.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lo pubill de cal noretes a octubre 25, 2018 | 00:13
    Lo pubill de cal noretes octubre 25, 2018 | 00:13
    També li prohibiran a la dona del Vargas Llosa, aquella filipina "recauchutada" de plàstic, d'aparèixer a les revistes?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa