MonPlaneta
Els parcs naturals pirinencs i FGC promouran la descoberta i el respecte pel medi natural
Ricard Font Damià Calvet
Ricard Font i Damià Calvet en el moment de la signatura de l’acord | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, van signar aquest divendres un conveni marc de col·laboració entre les estacions de muntanya de FGC i els espais naturals on estan ubicades, amb l’objectiu de promoure accions conjuntes que potenciïn el respecte i el coneixement de l’entorn natural. Calvet va assegurar que “parcs naturals i estacions de muntanya són dos conceptes que es complementen” i va qualificar l’acord d’“una bona manera de promoure l’activitat humana en el territori, perquè hi hagi vida a les comarques de muntanya”.

El conseller ha insistit que “entenem el territori com una sola cosa, partint de la seva base natural i més primigènia que són els valors ambientals i de sostenibilitat”. Així, va defensar “una visió integral de l’acció de govern que no es contraposi sinó que es complementi” i ha assegurat que “allò que ja fèiem i no evidenciàvem ho evidenciarem més des de les pròpies estacions de FGC”. Calvet va concretar que es tracta d’activitats de promoció i difusió que es concretaran des de cada estació i parc. En tot cas, ha dit, es difondrà “informació dels valors naturals del territori on estan les estacions de muntanya, com ara els valors topogràfics, geològics i de biodiversitat, així com activitats que interrelacionin la pròpia pràctica de l’esport amb la utilització del territori on estan enquadrades”.

Per la seva banda, el president de FGC, Ricard Font, va apuntar que “aquest conveni suposa un punt d’inflexió, perquè canvia radicalment la relació que fins ara teníem amb els parcs naturals. Les estacions de muntanya d’FGC en som la porta d’entrada i contribuïm a la divulgació dels espais naturals, a la divulgació del paisatge i de la cultura del Pirineu. Som l’espai on les persones, la natura i l’esport es troben”. Coincidint amb l’arrencada de l’operativa que ha de resoldre l’incident del telecadira d’Espot, Damià Calvet va apuntar que “hem trobat solucions perquè ningú deixi de gaudir d’Espot”. Així, ha exposat que “hem mobilitzat retracs a Catalunya i Europa perquè donin serveis als esquiadors”, encara que ha defensat que “la solució que volem ha de ser estructural, i passa per reparar el telecadira i homologar-lo”. En cas que no fos possible, el Departament treballarà per adquirir-ne un de nou.

Ricard Font Damià Calvet

!--akiadsense-->

La finalitat de l’acord és divulgar, potenciar i promoure aquests espais de gran valor natural, gestionats pel Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant elements que fomentin l’esport i les activitats a l’aire lliure, el respecte per la natura i el coneixement del medi natural, la geologia, la fauna i la flora. En concret, l’acord comprèn el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Pel que fa a les estacions de FGC són: Espot, Port Ainé, La Molina, Vall de Núria i Vallter 2000. Campanyes promocionals, disseny de materials informatius, accions formatives del personal de les estacions de FGC o millora de la informació dels plànols de pistes, entre d’altres actuacions, han de facilitar el coneixement d’aquests espais naturals de Catalunya.

Per un període de quatre anys amb la possibilitat de perllongar-lo quatre anys més, el conveni permetrà coordinar les línies de treball, executar conjuntament actuacions d’interès comú, optimitzar els recursos públics disponibles i evitar disfuncions en la gestió. A més, es preveu que els compromisos que es vagin establint entre FGC i el Departament, quedin recollits en convenis específics. De la mateixa manera, FGC informarà prèviament a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural d’aquelles noves activitats que es vulguin promoure dins del seu àmbit territorial per garantir la seva adequació amb els valors ambientals. També està previst que FGC divulgui informació dels parcs com a destinació turística i inclogui exposicions itinerants o temporals a les seves estacions de muntanya.

Per tal de vetllar pel compliment dels compromisos i el desenvolupament de les accions previstes, es crearà una Comissió de Seguiment formada tant per representants del Departament de Territori i Sostenibilitat, com de FGC i de Vallter SA. La Comissió s’ocuparà de dur a terme el seguiment de les actuacions, promoure la coordinació per al desenvolupament de les accions i resoldre els problemes que puguin sorgir en el compliment dels acords del conveni. Aquest conveni s’integra dins l’Agenda de Millora Ambiental de FGC, destinada a fomentar el disseny de propostes educatives de lleure i de foment i sensibilització del vessant pedagògic en matèria ambiental en totes les estacions de muntanya de cara el 2021. D’aquesta manera, la col·laboració amb els parcs naturals de l’àrea d’influència de les estacions de muntanya permet ampliar el coneixement de l’entorn.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Usuari d'empeus. a febrer 17, 2019 | 12:11
    Usuari d'empeus. febrer 17, 2019 | 12:11
    El que heu de fer el Departament i FGC es vigilar que hi hagi respecte per part dels usuaris als seients(no possant els peus els gamberros) als vagons, i que no embrutin els terres de les andanes i vagons. Els directius nomès feu que signar documents i fer proclames, per comptes de fer cumplir les normes vigents als gamberros que malmeten els vagons i instal·lacions.
  2. Icona del comentari de: Oh!. a febrer 17, 2019 | 15:23
    Oh!. febrer 17, 2019 | 15:23
    Els trens bruts, i ara sortiu defensant el medi natural?. Lo primer és lo primer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa