MonPlaneta
Els parcs naturals organitzen activitats en el Dia Mundial de les Zones Humides
  • CA
Reserva Natural Integral de les Llaunes | PN Aiguamolls de l’Empordà

Dos parcs naturals gestionats per la Generalitat organitzen aquest cap de setmana activitats coincidint amb el Dia Mundial de Zones Humides, que se celebra el 2 de febrer, en commemoració de la data d’adopció del Conveni internacional sobre les zones humides (Conveni de Ramsar). Es tracta d’un tractat intergovernamental que representa el marc d’acció i de cooperació internacional per a la conservació i l’ús racional dels aiguamolls i els seus recursos. Es va signar el 2 de febrer de 1971 a la ciutat iraniana de Ramsar.

L’objectiu d’aquesta efemèride és divulgar el valor d’aquests tipus d’espais naturals. I és que les zones humides són uns dels ecosistemes més rics i diversos del planeta. Cal preservar-les no només pel seu valor natural i paisatgístic, sinó pel seu paper en la protecció del litoral davant de temporals marítims com els que aquests dies ha causat importants danys en infraestructures i equipaments. En aquest sentit, els sistemes naturals formats per dunes a la platja i llacunes costaneres fan que el litoral sigui més “resilient” davant de les pertorbacions meteorològiques i protegeix el territori que hi ha al darrera, en segona línia. L’inventari de zones humides, elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, identifica i delimita 2.980 zones humides a Catalunya. La majoria són estanys alpins i molleres i torberes. L’objectiu, per a cadascuna d’elles, és realitzar una caracterització ecològica, fer una avaluació de l’interès i la problemàtica de conservació i definir criteris i recomanacions per a la seva gestió.

Reserva natural Integral dels Estanys | PN Aiguamolls de l’Empordà

Entre les activitats organitzades a espais naturals gestionats per la Generalitat, d’una banda, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà inaugura dissabte 1 de febrer a les 12 hores l’exposició Inspiracions als Aiguamolls, que ha comptat amb la participació dels artistes Llorenç Danés, Tomàs Vilà, Xavier Bisbe, Ventura Julià i Enric Rubió. Es podrà visitar al centre d’informació del Cortalet fins al 3 de maig. A més, organitza diumenge 2 de febrer una visita guiada des del centre d’informació del Cortalet al Matà, que discorre per un dels itineraris del parc. Tindrà lloc a les 11 hores, amb una durada aproximada d’unes 2 hores i es requereix inscripció prèvia al centre d’informació.

D’altra banda, el Parc Natural del Delta de l’Ebre organitza dissabte 1 de febrer, amb els ajuntaments d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita dues activitats de neteja de platges. Concretament, de la platja Eucaliptus, a Amposta, des de les 9.30 hores a l’Oficina d’Informació Turística o a les 10 hores a la platja. També al camí de la platja del Molinet, a la Badia dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita, a les 10 hores. Es preveu que les activitats acabin cap a les 13 hores. Finalment, diumenge el parc se suma a una xerrada sobre les nacres al Trabucador i una neteja posterior a la zona, organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, SEO/BirdLife-Riet Vell i Institut de Recerca i Tecnologies Agrolimentàries – IRTA. El punt de trobada és el Trabucador a les 10.30h.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa