MonPlaneta
El Parc de la Serralada Litoral fa 25 anys
Parc de la Serralada Litoral
Parc de la Serralada Litoral | Josep Cano

!--akiadsense-->

Aquest divendres, 6 d’octubre, a les 19 h, tindrà lloc l’acte de celebració del 25è aniversari de la creació del Parc de la Serralada Litoral al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt.

El Parc de la Serralada Litoral, inclòs a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, va tenir els seus origen l’any 1992, quan els ajuntaments de Vilassar de Dalt, Teià, la Roca del Vallès i Argentona, juntament amb el Consell Comarcal del Maresme, van impulsar la protecció d’una part del seu territori que va ser inclòs en el Pla d’Interès Natural que la Generalitat de Catalunya va aprovar aquell mateix any.

L’any 1993 es va crear el Consorci de la Conreria – Sant Mateu – Céllecs, òrgan gestor de l’espai d’interès natural del mateix nom, avui Parc de la Serralada Litoral. De manera continuada, es van incorporar al consorci altres municipis del Maresme i del Vallès Oriental, així com el Consell Comarcal del Vallès Oriental. L’any 1996 la Diputació de Barcelona es van integrar també al consorci i l’any 2006 ho fa la Generalitat de Catalunya.

L’any 2013, per acord polític i territorial, finalitza el procés d’ampliació de l’Espai d’Interès Natural (EIN) i que comporta la protecció de 2.639,7 ha més del territori, pel que el conjunt de superfície protegida passa a ser de 7.345,9 ha de les quals 4.042 ha estan gestionades pel Consorci.

Actualment, el Consorci del Parc de la Serralada Litoral està format per la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Maresme, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i els ajuntaments d’Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Martorelles, Montornès del Vallès, Òrrius, Premià de Dalt, la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

A finals de 2015 les oficines del Consorci s’instal·len a la masia Can Magarola, un equipament municipal de l’Ajuntament d’Alella.

Objectius i reptes del Consorci

Entre els objectius del Consorci del Parc de la Serralada Litoral pel període 2016-2019 hi ha la finalització i el desplegament del Pla de conservació del Parc, la recuperació i activació de l’activitat ramadera per al desenvolupament de gestió forestal, l’impuls de la gestió de la biomassa com a combustible sostenible de proximitat, promoure la l’Associació de Propietaris Forestals del territori del Parc.

El Consorci també s’ha marcat com a repte dinamitzar la nova oficina d’informació de Can Magarolas com a punt de referència del Parc, l’aprovació de les ordenances d’ús públic amb el desenvolupament de l’activitat BTT organitzada, l’impuls del programa d’educació ambiental i desenvolupament del pla director d’itineraris, així com el desenvolupament i projecció europea del parc en col·laboració amb altres institucions i entitats internacionals vinculades amb la gestió de l’ecosistema litoral mediterrani.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa