Els paradisos fiscals tenen un paper molt important en la destrucció del medi ambient

La majoria d'inversions que contribueixen a la deforestació de l'Amazones i la pesca il·legal tenen el seu origen en aquests països, on el control dels diners és molt més difícil

Les illes Caiman

Les illes Caiman | Wikimedia Commons

Tant la deforestació de la selva amazònica com la pesca il·legal arreu del món estan relacionades amb l’existència de paradisos fiscals. D’una banda, el 68% de les inversions a l’Amazones provenen d’empreses que tenen la seu en països on no es paguen impostos; de l’altra, aproximadament el 70% dels vaixells que es dediquen a la pesca il·legal han estat registrats a paradisos fiscals. Així, els sistemes emprats per algunes grans corporacions per tal de no pagar impostos podrien estar tenint, a més, un impacte enorme en la destrucció dels ecosistemes forestals i marins del món. Tot i que, durant els darrers anys, hi ha hagut diverses filtracions i escàndols relacionats amb l’evasió d’impostos de particulars i empreses un nou estudi, publicat a la revista ‘Nature Ecology & Evolution’ i dut a terme per un equip del Centre de Resiliència d’Estocolm (Dinamarca), indica que, a més, aquestes pràctiques podrien estar tenint un impacte devastador en el nostre planeta.

Segons els investigadors, entre els anys 2000 i 2011, gairebé 16.000 milions d’euros provinents de diversos paradisos fiscals, principalment de les illes Caiman, van anar a parar a les principals companyies responsables de la producció de carn i soja a l’Amazones. En alguns casos, el percentatge del capital estranger que reben aquestes empreses que prové de paradisos fiscals supera el 90%. Tot i que aquesta pràctica no és necessàriament il·legal i forma part dels mecanismes de finançament intern de moltes grans empreses, els responsables de l’estudi afirmen que tenir en compte les conseqüències mediambientals de l’existència de paradisos fiscals hauria de ser una prioritat. La pesca il·legal i sense control també és un dels grans mals que pateixen els nostres mars i oceans i, segons el mateix estudi, la majoria de vaixells que s’hi dediquen duen bandera d’un paradís fiscal ja que es considera una bandera de conveniència i els països en qüestió no prenen mesures si s’assebenten que les pràctiques d’aquests vaixells no són lícites. La indústria de la fusta, de la carn, l’agricultura basada en la destrucció dels boscos i la sobreexplotació dels recursos pesquers, doncs, actualment tenen el seu origen majoritari en aquests estats on no es paguen impostos.

Els responsables d’aquest estudi afirmen que aquest problema hauria de ser reconegut a escala global i que es comencessin a prendre mesures per posar-hi remei a nivell internacional ja que, a banda de les reticències a nivell social o econòmic que hi pugui haver envers la seva existència, els seus efectes mediambientals són innegables i cal fer-hi alguna cosa si volem conservar la fràgil salut de la Terra i habitar-la d’una manera més sostenible.

Comentaris

  Antoni Ferret 19 d'Agost de 2018 17:47
  A més a més de robar. al no pagar els impostos corresponents, de no col·laborar amb les necessitats socials, a més de tot això, invertir en actuacions destructores del medi natural.
  @Antoni Ferret 20 d'Agost de 2018 4:28
  A més a més NO. Aquest és el problema real de la desigualtat social, el control dels recursos i la seva explotació. A veure si comencem a identificar els problemes reals i deixem de jugar a ser super ultra mega guay. Per solucionar els problemes primer cal identificarlos, de poc serveix aquesta posició xupiguai comunera, si no teniu ni idea de contra que lluiteu.
  Anònim 20 d'Agost de 2018 6:58
  Mentres es permetin els paradisos fiscals ,vol dir que el sistema no funciona .i es manipulat per l'as fortunas

Nou comentari