MonPlaneta
Un para-sol de fabricació catalana captura l’energia solar de les terrasses de bars i restaurants
Les terrasses dels bars i restaurants comptaran, a partir d'ara, amb la possibilitat de generar la seva pròpia energia
Les terrasses dels bars i restaurants comptaran, a partir d’ara, amb la possibilitat de generar la seva pròpia energia | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

L’investigador català Gerard Cortina i l’empresa IASO han desenvolupat un para-sol intel·ligent que, a banda de protegir les persones de la radiació solar, emmagatzema la radiació solar en forma d’energia elèctrica per poder-la fer servir per il·luminació. Aquest para-sol s’utilitzarà en l’àmbit de la restauració amb l’objectiu d’aprofitar l’energia renovable que proporciona el sol i donar-li un segon ús proporcionant una font d’energia per a la il·luminació que incorpora el propi para-sol. Aquest para-sol incorpora cel·les fotovoltaiques de silici monocristal·lí d’alta eficiència, que incorporen altres materials de suport que permeten reduir el pes del panell solar. Aquestes cel·les fotovoltaiques formen diversos panells solars que transformen la radiació en energia elèctrica.

Mitjançant un conjunt de dispositius electrònics, s’emmagatzema la radiació solar en una bateria que subministra l’energia per donar una autonomia de cinc hores als panells lluminosos. Aquests panells poden utilitzar-se per il·luminar l’àrea que cobreix el para-sol o com a reclam publicitari il·luminant el nom de l’establiment. Al mateix temps que de dia el para-sol protegeix les persones de la radiació solar, s’obté energia renovable que s’utilitza com a il·luminació a la nit. IASO i Cortina preveuen disposar d’un prototip funcional del producte a principis del 2020. D’acord amb Cortina, que lidera la investigació, “l’objectiu és combinar un element de protecció solar i aprofitar l’energia per emmagatzemar-la i utilitzar-la per il·luminació durant les hores nocturnes, aprofitant les funcionalitats de dos productes existents i combinar-les per crear-ne un de sol”. “Molts para-sols actualment ja porten sistemes d’il·luminació incorporats que s’han de connectar mitjançant cables al corrent elèctric, però si aconseguim que siguin autònoms i tinguin el seu propi sistema de captació d’energia i d’il·luminació, s’evita la necessitat de fer servir el cablejat”, explica. L’investigador apunta també que d’aquesta manera “se sensibilitza la població sobre l’ús de les energies renovables”.

Les plaques solars dissenyades a IASO, que poden ser incorporades als para-sols
Les plaques solars dissenyades a IASO, que poden ser incorporades als para-sols | IASO

!--akiadsense-->

L’empresa IASO, amb seu a Lleida, està especialitzada en el desenvolupament de productes que ofereixin protecció solar (para-sols, pèrgoles, cobertures per a piscines, estructures tensades…) a partir de la combinació de teixits i estructures metàl·liques. Per la seva banda, Gerard Cortina és diplomat en Enginyeria Mecànica, llicenciat en Enginyeria Industrial i doctor en Enginyeria Mecànica per la Universitat de Utah (Estats Units). Després de treballar cinc anys al mercat nord-americà i col·laborar amb altres universitats, es va incorporar a IASO, on exerceix de director del departament d’R+D. El projecte ha rebut el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- a través dels ajuts TECNIOspring, que promouen la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d’R+D. Amb un pressupost de 10 milions d’euros cofinançats entre ACCIÓ i la Comissió Europea, aquesta iniciativa finança fins el 100% la contractació d’investigadors per promoure d’R+D empresarial i la transferència de tecnologia a Catalunya. L’empresa IASO va contractar l’investigador català al 2018 a través d’aquest ajut per desenvolupar conjuntament el projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa