MonPlaneta
Els països pobres acusen els principals emissors de CO2 de bloquejar la COP25
  • CA
La cimera COP25 que se celebra aquests dies a Madrid | SciTech DiploHub

Els delegats dels països en vies de desenvolupament estan extremadament descontents amb els avenços en les negociacions de la cimera climàtica COP25 que té lloc a Madrid. Per a ells, alguns dels principals emissors de gasos d’efecte hivernacle del món estan bloquejant qualsevol possibilitat d’arribar a acords en diversos temes. De tots ells, afirmen els delegats, els més reacis a qualsevol tipus de canvi són el Brasil, Aràbia Saudita, l’Índia i la Xina, que podrien fer fracassar la cimera amb la seva objecció a comprometre’s seriosament en la lluita contra el canvi climàtic en una COP25 que podria ser crucial a l’hora de ser més ambiciosos en la descarbonització de l’activitat humana.

Segons sembla, els delegats brasilers i saudites fins i tot estan mirant d’eliminar l’expressió “emergència climàtica” dels textos que es debaten, en una postura semblant a la que, al principi de la COP25, va defensar el diputat de Vox Iván Espinosa de los Monteros. Així ho ha explicat Jennifer Morgan, directora executiva de Greenpeace. D’altra banda, el delegat de Belize Carlos Fuller, que representa les petites illes en vies de desenvolupament a les negociacions, ha declarat que està “molt enfadat” perquè alguns països es neguen, fins i tot, a acordar polítiques de transparència per poder fiscalitzar les seves accions per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, una situació que ha titllat de “ridícula”.

Antonio Guterres i Pedro Sánchez a la COP25 | ACN

Així doncs, les esperances d’aconseguir el gran acord que s’havia promès al principi de la cimera són cada cop més minses, especialment pel que fa al mercat del carboni i sobre les pèrdues, danys i compensacions que pot causar la descarbonització de les economies del món. Tot i això, la presència d’una delegació nord-americana, malgrat que el president Trump va retirar el país de l’Acord de París; i les declaracions ambicioses de la Unió Europea poden ajudar a canviar la situació. Si no s’aconsegueix, ha afirmat Morgan, la COP25 serà un “fracàs moral”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa