MonPlaneta
El Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible ja és una realitat
Pont de la carretera Castellar
Pont de la carretera Castellar | G.E.

!--akiadsense-->

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible 2021-2030. L’objectiu principal d’aquest Pacte Nacional, que ha impulsat el Departament d’Interior, amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat, és garantir la transició cap a una mobilitat més segura i, al mateix temps, sostenible, saludable, connectada i automatitzada a tot Catalunya. El pla planteja, entre d’altres, reduir a la meitat les víctimes mortals per accident al 2030 respecte al 2020 i a zero el 2050, la promoció d’una mobilitat més sostenible, saludable, connectada i autònoma i la millora de la qualitat de l’aire.

El Pacte ja s’havia presentat prèviament a la Comissió Interdepartamental per a la Millora de la Seguretat Viària (CIMSV) el 27 d’octubre passat i a la Taula d’Entitats del Pacte el 3 de novembre i aquest era l’últim pas previ a la seva aprovació definitiva.

El Pacte permet donar resposta als nous reptes que s’estan produint en el context actual, com ara una mobilitat creixent, l’estancament del decreixement de l’accidentalitat a la Unió Europea i a Catalunya, la dispersió espacial dels accidents amb absència de concentracions rellevants, la demanda social de pacificació del trànsit als nuclis urbans, travesseres i àrees periurbanes, l’envelliment de la població, l’accessibilitat universal i el canvi climàtic.

D’altra banda, també pretén gestionar l’increment de l’ús de modes de mobilitat sostenibles, la irrupció d’operadors privats en la gestió d’informació del trànsit en temps real, els avenços tecnològics aplicats als vehicles i a la via (vehicle autònom), l’increment de l’oferta dels serveis de mobilitat (MaaS) i la incorporació de la perspectiva de gènere en la mobilitat.

Amb aquest compromís transversal es vol continuar avançant en la millora de la seguretat viària i la mobilitat sostenible per assolir la consecució l’any 2050 d’un escenari de Visió Zero, sense víctimes mortals i sense ferits greus amb seqüeles de per vida, i també reforçar la lluita contra el canvi climàtic i els efectes nocius derivats de la mobilitat. El Pacte també planteja altres objectius estratègics com són la reducció del 50% de les víctimes mortals per sinistres viaris l’any 2030 respecte al 2020, la promoció d’una mobilitat més sostenible, saludable, connectada i autònoma i la millora de la qualitat de l’aire.

El Pacte, com a document estratègic futur, té un abast per als propers deu anys, en el decenni 2021-2030 i gira al voltant de sis eixos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa