MonPlaneta
Els opositors a la incineradora de Cercs denuncien l’alcalde i l’empresa
  • CA
Núvol de pols causat pel desmantellament de la tèrmica de Cercs | TV Berguedà

La Plataforma Anti Incineradora de Cercs ha denunciat davant de la Fiscalia, l’alcalde, el secretari municipal i l’arquitecte i les dues empreses involucrades en el nou projecte de crema de residus per irregularitats, tant urbanístiques com contra el medi ambient. La plataforma denuncia que l’empresa de desmantellament estava fent obres que no s’ajustaven a la llicència sol·licitada, com la manipulació de fibrociment, i per això exigeix que s’investigui. Amb aquesta demanda, que confien que tiri endavant, no només pretenen obligar a retirar el projecte d’incineradora a l’antiga tèrmica, sinó que cap projecte similar es pugui tornar a instal·lar en aquest espai. El col·lectiu ha anunciat una gran mobilització a la comarca per l’1 de març.

La Plataforma Anti Incineradora de Cercs, que agrupa una cinquantena d’entitats, ha anunciat aquest dilluns que ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme perquè s’investigui el que consideren irregularitats en les obres de desmantellament de l’antiga tèrmica. A més, també han detectat “errors i incoherències” en les parcel·lacions de finques de la zona on s’ubica la central, així com en els usos que s’hi poden dur a terme. Segons la plataforma, aquestes irregularitats, d’entrada, ja suposen un dubte sobre la “idoneïtat” d’instal·lar-hi una incineradora.

L’antiga central tèrmica de Cercs | Wikimedia Commons

La portaveu de la plataforma, Martina Marcet, ha explicat en roda de premsa que la demanda se centra en tres elements. En primer lloc per un presumpte delicte contra el medi ambient i la salut de les persones. Segons han explicat, en el desmantellament s’estan manipulant grans quantitats de fibrociment, “que no estan essent degudament controlades”. La demanda també hi veu els possibles delictes de prevaricació urbanística i ambiental, ja que creu que s’han atorgat llicències d’obres i de parcel·lació a l’empresa que vol instal·lar la incineradora que són “contràries a dret” i que no s’han fet de conformitat amb la normativa aplicable. De fet, destaquen que també hi podria haver una manca d’actuació administrativa per paralitzar les obres. De fet, han assegurat tenir proves que, almenys fins la setmana passada, s’estava treballant a la zona.

La plataforma defensa que hi ha prou irregularitats perquè Territori, “per responsabilitat”, “directament desestimi tot el projecte” i no tiri endavant l’autorització. També vol demanar que se la inclogui com a part interessada en el procés d’autorització de la incineradora que ha d’atorgar la Generalitat a través del Departament de Territori. Segons Marcet, la Generalitat els diu que ja podran presentar al·legacions quan s’obri el termini preceptiu, però els ecologistes reclamen ser-hi presents “des del principi”. Martina Marcet ha destacat que hauria de ser així en favor del principi de transparència i perquè es tracta d’una qüestió sensible per la societat relacionat amb el medi ambient. La plataforma anima totes les entitats del territori a demanar el mateix.

La plataforma també ha anunciat la primera gran mobilització de la plataforma que serà el proper 1 de març. Des del col·lectiu opositor, Sergi Gabaldà no ha donat massa detalls al respecte i ha remès tots els interessats a estar atents a les xarxes socials. “Necessitarem ser molt gent perquè sigui un èxit”, han apuntat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa