MonPlaneta
Les oportunitats de negoci de l’economia circular, protagonistes del congrés Recuwaste
Presentació del congrés Recuwaste a Mataró
Presentació del congrés Recuwaste a Mataró | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, el director del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Carles Salesa, i l’assessor tècnic d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Ramon Minoves, han presentat aquest dimarts les principals novetats del congrés Recuwaste, que se celebrarà els propers 8 i 9 d’octubre al Tecnocampus de Mataró (Maresme). El congrés Recuwaste és de caràcter biennal i s’ha convertit en un referent del sector dels residus a nivell estatal i internacional. Enguany comptarà amb prop de 30 ponents i 70 entitats participants, amb el lema “Transformant la proximitat per canviar la globalitat”, seguint especialment l’evolució que s’està produint a tot el món en l’àmbit de la gestió dels recursos sota el nou paradigma de l’economia circular i l’exigència en la millora contínua dels ens locals en la gestió dels serveis públics.

Una de les novetats d’enguany és el canvi de nom del congrés, que passa d’anomenar-se Recuwatt a Recuwaste. Amb aquesta nova denominació, s’obre de bat a bat a l’economia dels recursos i també de manera central al món local i la innovació, amb un enfocament internacional perquè les persones assistents puguin conèixer de primera mà experiències destacables de tot el món, compartir coneixements, aprendre i confirmar Mataró com a punt de referència en el món de la gestió dels residus municipals. Entre les noves activitats, destaquen els tallers coorganitzats amb la Diputació de Barcelona sobre municipis i gestió de residus. S’han proposat tres tallers amb temàtiques de gran actualitat: “Els residus emergents, un repte a la innovació en els municipis”, “Com dur a terme campanyes de comunicació i sensibilització efectives i amb eficiència de recursos” i “Els residus tèxtils a debat”.

En primer dels tallers, els municipis se centraran en els canvis a les deixalleries per complir amb el decret que les obliga a dimensionar nous espais i adequar-se per acollir els residus d’aparells elèctrics i electrònics. Les propostes dels ajuntaments es recolliran per presentar-les a les negociacions del nou conveni 2018-2022. Un taller sobre campanyes de comunicació compartirà experiències a nivell municipal sobre com, on i quan implementar campanyes de proximitat, i sobre com dimensionar i optimitzar els recursos per aconseguir els millors resultats. Es discutirà sobre el paper que juguen els informadors i la rellevància que s’ha de donar a les eines tecnològiques. Finalment, el taller “Els residus tèxtils a debat” abordarà l’alt potencial d’aquesta fracció dels residus, que pot arribar al 65% de reutilització, al 35% de valorització material i al 5% de valorització energètica, quedant tan sols un 5% destinat a l’abocador.

Deixalles electròniques
Deixalles electròniques | Basel Action Network (CC)

!--akiadsense-->

Recuwaste presenta interessants oportunitats per a empreses i les persones emprenedores. D’especial interès és la taula rodona sobre economia circular i les seves oportunitats de negoci, organitzada per l’Advanced Leadership Foundation i la Fundació INCYDE, creada per totes les Cambres de Comerç d’Espanya, que vol connectar les parts interessades en el potencial que genera l’economia circular per a un creixement econòmic sostenible, amb beneficis ambientals i socials, tractant de manera especial aspectes com la innovació, les fonts de finançament i la internacionalització.

El programa tindrà quatre eixos temàtics. El primer, “L’economia dels recursos”, amb conferències, taules rodones i projeccions de documentals del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient, abordarà grans qüestions com els recursos, els residus i els mercats. En l’eix “Municipis i gestió de residus” s’aprofundirà, a través de tres tallers, en els residus emergents, les campanyes de comunicació i sensibilització, i en els residus tèxtils. El tercer, “Ciutats del món”, aproximarà casos d’èxit en la gestió de recursos com els de Vancouver, Capannori o Roubaix. Finalment, s’establirà un “Innovation Corner”, amb noves iniciatives i projectes per millorar la gestió de recursos, i es podrà visitar una exposició de maquinària innovadora de serveis públics urbans. En el marc del Recuwaste 2018 també es presentarà oficialment el Parc Maresme Circular de Mataró, un espai d’uns 18.000m2 de superfície dedicat a l’economia circular.

Aquest any, Recuwaste llança de nou el seu ‘Call for papers’ per donar a conèixer iniciatives i propostes públiques o privades innovadores en l’àmbit de la prevenció i gestió de residus. Les millors es mostraran a la zona d’exposició i, d’entre tothom que hi participi, el Comitè de Programa escollirà tres propostes que podran exposar la seva iniciativa en una presentació de 10 minuts a l’Innovation Corner durant el Congrés. Totes les propostes presentades optaran al Premi Alfons Maíllo, de 1000 euros. La votació es farà entre tothom qui assisteixi al congrés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa