MonPlaneta
Les onades de calor marines tenen un gran impacte sobre el coral·ligen
  • CA

Un estudi coliderat per l’Institut de Ciències de la Mar (ICM-CSIC) i la Universitat de Barcelona (UB) ha constatat que les onades de calor marines estan tenint un fort impacte sobre el coral·ligen, “un dels hàbitats més emblemàtics de la Mediterrània, donada l’elevada diversitat d’espècies que alberga“, segons un comunicat del CSIC.

En concret, el canvi climàtic i el consegüent augment de la temperatura de l’aigua està afectant “les poques espècies que atorguen complexitat estructural” al coral·ligen, com són les gorgònies (corals tous), que actuen com els arbres en els boscos i ofereixen refugi a una gran quantitat d’organismes marins.

Segons l’estudi, publicat recentment a la revista especialitzada ‘Ecology Letters’, aquests organismes que actuen “d’arquitectes” de l’hàbitat s’han vist greument afectats durant els últims anys a la Mediterrània per diferents episodis de mortalitat massiva provocats per les onades de calor marines .

L’equip investigador ha alertat de la manca d’espècies que puguin substituir aquests “arquitectes” a la Mediterrània, ja que, si acaben desapareixent, augmentaria considerablement la vulnerabilitat del coral·ligen a les pertorbacions derivades de l’activitat humana.

Les gorgònies són espècies molt sensibles al canvi climàtic i, en alguns dels punts mostrejats on s’havien produït onades de calor, la seva abundància s’ha vist reduïda en un 93%“, ha afirmat l’investigador predoctoral de l’ICM-CSIC i la UB Daniel Gómez-Gras.

Gràcies a aquest estudi hem pogut comprovar que el coral·ligen està perdent la dominància de funcions clau, que són precisament les que proporcionen les gorgònies”, ha subratllat també la professora ICREA Cristina Linares, catedràtica de la Facultat de Biologia i membre de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa