MonPlaneta
Una onada de calor fon el 20% de la neu d’una illa de l’Antàrtida en només nou dies
  • CA

Una onada de calor, que va afectar el nord de l’Antàrtida durant nou dies a principis d’aquest mes de febrer, va fer que gairebé una quarta part de la neu que cobria una illa de la zona es fongués, en un altre signe clar dels canvis que s’estan produint en el clima del planeta.

Tal com mostren les imatges per satèl·lit fetes públiques per la NASA, l’illa Àguila va perdre gran part de la neu que, abans de l’onada de calor, ocupava tota la superfície de l’illa, deixant al descobert tant la terra ferma com alguns grans bassals d’aigua.

Durant els primers dies d’aquest mes, una onada de calor va fer que l’Antàrtida registrés la temperatura més alta que s’ha mesurat mai al continent. Durant aquesta setmana, a l’illa Àguila es van fondre gairebé 10 centímetres de neu, més d’un 20% de la que s’acumula durant tot l’any, en un procés de fusió que no té cap precedent en la història coneguda de l’Antàrtida i que és comparable al que es veu a indrets de les zones àrtiques del planeta, on l’escalfament global impacta molt més i on els cicles de les estacions sempre han tingut uns efectes més visibles.

Aquesta onada de calor i la velocitat a què s’ha fos la neu a l’illa són una mostra més dels efectes que el canvi climàtic està tenint a les zones més fredes del planeta, on la fusió de la neu i el gel pot fer pujar el nivell del mar fins al punt de posar en perill les residències de milions de persones a les illes i les costes d’arreu del planeta. Si es fongués tot el gel de l’Antàrtida, l’Organització Meteorològica Mundial calcula que el nivell del mar pujaria més de seixanta metres, una catàstrofe d’unes proporcions difícils d’imaginar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa