MonPlaneta
Les obres de geotèrmia de l’alberg de Núria estalviaran i 84 tones de CO2 anuals
  • CA

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va visitar aquest dissabte les obres de l’Alberg de Núria (Queralbs, Ripollès), que es van iniciar a principis de juny i permetran posar en funcionament un nou sistema de calefacció mitjançant aprofitament geotèrmic. En concret, les obres preveuen acabar el desembre amb la perforació d’un total de 36 pous d’uns 15 centímetres de diàmetre i 120 metres de profunditat, que es conduiran fins a la sala de màquines, situada a la part posterior de l’alberg.

En aquest punt, ja s’hi han desenterrat els quatre dipòsits de gasoil amb què ha funcionat l’allotjament des de la seva entrada en funcionament com a alberg -el 1987- i s’hi instal·laran bombes de calor, dipòsits d’inèrcia, acumuladors i tots els accessoris que permetran connectar l’aigua escalfada gràcies a l’energia de procedència geotèrmica al sistema de calefacció i aigua calenta sanitària. A més a més, el sistema d’escalfament d’aigua calenta continuarà comptant amb un altre sistema energèticament sostenible de suport gràcies a les plaques solars tèrmiques instal·lades a la teulada de l’alberg l’any 2002.

Les obres, que tenen un cost de 897.955€, implicaran la substitució d’un sistema d’energia no sostenible per un de sostenible, ja que l’energia geotèrmica es genera de manera natural per l’intercanvi tèrmic entre la calor de l’interior de terra amb la temperatura de la superfície, que sol tenir una diferència de 3,3ºC per cada 100 metres.

Durant la visita al camp de captació que hi ha a uns 30 metres de l’alberg, el conseller va seguir l’estat de les obres, que ja han permès la perforació de 24 pous. “Gràcies a aquesta inversió aconseguirem un estalvi energètic per l’alberg de Núria d’uns 35.000 litres de gasoil i 84 tones de CO2 anuals”, va anunciar el Homrani. A aquest estalvi, a més, s’hi afegeix l’eliminació del transport de gasoil fins a l’alberg, a 2.122 metres d’altitud, mitjançant camions cisterna.

Les obres, impulsades per l’Agència Catalana de la Joventut, també inclouen un nou sistema de generació d’electricitat per mitjà d’energia fotovoltaica. En aquest sentit, s’instal·laran plaques a la teulada de la cara sud de l’alberg, que està previst que generin anualment un total de 40.000 kWh. Si bé ja comptava amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, “amb els sistemes de geotèrmia i d’energia solar aconseguirem que l’alberg juvenil situat a major altitud d’Europa sigui sostenible i respectuós amb el medi ambient”, va concloure el conseller.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa