MonPlaneta
Obren diligències penals contra la central nuclear de Vandellós II
  • CA
La central nuclear de Vandellós | Wikimedia Commons

El Jutjat d’Instrucció número dos de Reus va obrir diligències penals aquest dimecres contra la central nuclear de Vandellòs II, a Tarragona, arran d’una denúncia interposada per l’associació Societat Humana. Segons afirmen Greenpeace i Ecologistes en Acció en un comunicat, la declaració pericial confirma els arguments exposats en la denúncia, és per això que les dues entitats reclamen la restitució dels reglaments i els protocols de seguretat nuclear que, consideren, han estat modificats en aquests últims anys sense motius de millora per a la seguretat. Vandellòs II va patir un nou incident, el segon en deu dies, aquest mateix dimecres al matí, i es troba en mode d’espera calent. El passat 6 d’abril el reactor va ser posat en aturada freda per problemes en la barrera de pressió.

Actualment, la central és en plens tràmits per sol·licitar una ampliació de llicència, amb la qual superaria la seva vida de disseny, i enmig d’un procés jurídic derivat de la denúncia de Societat Humana per negligència i imprudència greu. Des del mes de febrer de l’any passat, afirmen els ecologistes, la central nuclear de Vandellòs II ha registrat una sèrie d’incidents que l’han obligat a parar en quatre ocasions, sense tenir en compte una altra parada, per recàrrega, que va ser molt més llarga del que és habitual. Societat Humana va interposar una denúncia en considerar que, davant la fuita de la barrera de pressió, l’operador no havia aturat la central immediatament tal com indica la normativa, sol·licitant diligències d’instrucció a la Fiscalia que van ser admeses a tràmit, així com una prova pericial per acreditar la realitat dels fets denunciats.

Segons informa l’assessoria jurídica de l’associació Societat Humana, la declaració pericial confirma els arguments exposats en la denúncia, com ara la manca de diligència necessària que es va mantenir al llarg dels 17 dies en què la planta va estar operant sense atendre al que estableix a les seves especificacions tècniques de funcionament així com la no exigència per part del regulador al titular d’una investigació immediata del que estava passant i la consegüent parada que s’havia d’haver produït a continuació. La central nuclear Vandellòs II va ser posada en marxa a l’agost de 1987 i la seva llicència caduca el 26 de juliol de 2020. La renovació fins a juliol de 2030 implicaria que la central sobrepassaria els 40 anys de vida útil. La gestora de la central de Vandellós II, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellós, no ha considerat oportú fer cap comentari sobre el procediment judicial obert, afirmant que la seva resposta es donarà “per la via judicial”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa