MonPlaneta
Objectes com el misteriós Oumuamua podrien explicar l’origen de la vida a la Terra
  • CA

L’origen de la vida a la Terra, en el seu moment inicial, continua sent un misteri per als científics. Podria ser, fins i tot, que vingués de l’espai i que hi hagués arribat, procedent d’indrets molt llunyans, a través d’objectes com Oumuamua, el misteriós ‘viatger’ en forma de cigarreta que va passar pel Sistema Solar fa uns mesos.

Tot i que va ser el primer objecte interestel·lar que es va detectar al nostre veïnat còsmic, els científics estan segurs que no és, en cap cas, excepcional, i que n’hi ha hagut molts altres. De fet, segons informa la cadena nord-americana NBC a la seva pàgina web, durant un debat que va tenir lloc el passat abril a la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, l’expert en asteroides Bill Bottke va dir que sempre hi ha un objecte com Oumamua “a una distància d’1 AU” de nosaltres, és a dir, a menys de 150 milions de quilòmetres.

Això, va dir Bottke, té “implicacions molt interessants”, com el fet que objectes com aquest tenen la possibilitat de transportar vida de planeta en planeta per tot l’Univers, una idea coneguda com a ‘panspèrmia’. D’Oumuamua, un objecte de menys de 800 metres de llargada, s’havia arribat a dir, a causa de la seva estranya acceleració, que era una nau extraterrestre, però el fet que aquesta acceleració s’acabés atribuint a l’expulsió de cel fos, el mateix procés que crea la cua dels cometes, va fer pensar en un altre fet: el gel havia sobreviscut al viatge interestel·lar i, per tant, hauria pogut protegir organismes vius de les temperatures i la radiació de l’exterior.

L’origen d’Oumuamua continua sent un misteri i, per tant, no se sap quant de temps fa que va iniciar el seu viatge pel buit, però alguns experts afirmen que podria dur més de 10 milions d’anys vagant per l’espai.

El problema d’aquesta teoria, és clar, és si aquests mateixos organismes, havent sobreviscut un viatge interestel·lar gràcies a la protecció del gel, podrien resistir l’entrada a l’atmosfera de la Terra i l’impacte contra la seva superfície, especialment tenint en compte que, en el moment de passar pel Sistema Solar, Oumuamua tenia una velocitat de 215.000km/h en relació al nostre planeta.

A la mateixa convenció científica, Steinn Sigurdsson, professor d’Astronomia i Astrofísica a la Universitat Penn State (Estats Units) va afirmar que era possible que sí, ja que els objectes com aquest es fragmenten en entrar a l’atmosfera i tindrien un aterratge molt més “suau” que no sembla.

Els càlculs de diversos astrònoms indiquen que durant els 4.600 milions d’anys d’existència del nostre planeta, uns 100 objectes d’aquest tipus s’han estavellat contra la Terra. Per descobrir si hi havia vida al seu interior o no, s’hauria d’aconseguir examinar-ne algun. Potser, quan el proper objecte semblant a Oumuamua s’apropi al nostre Sistema Solar, els científics seran a temps de posar en marxa una missió que n’investigui les entranyes.

Tot i això, els científics volen recordar que, per molt bonica que sigui la teoria de la panspèrmia, davant la falta de proves concloents, continuen donant, en general, suport a l’explicació més simple: que la vida a la Terra es va originar aquí mateix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa