MonPlaneta
Obert el niu de tortuga careta descobert a Cambrils
Algunes de les tortugues caretes nascudes a Cambrils | Departament de Territori i Sostenibilitat

Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha coordinat a primera hora d’aquest dilluns l’obertura del niu de tortuga careta (Caretta caretta) localitzat el diumenge a la platja de Vilafortuny de Cambrils, al Baix Camp. L’estat físic d’alguns dels exemplars nascuts al vespre indicava que feia dies que estaven intentant sortir, i va fer suposar que la majoria ja havia pogut arribar fins a l’aigua. És per això que es va decidir acabar de descloure la posta. L’obertura ha permès rescatar cinc tortuguetes que havien quedat atrapades entre la sorra, que estava molt compactada després que el tractor de manteniment de la platja hi hagi estat circulant durant tota la temporada de bany. Dos exemplars més s’han trobat morts mentre feien eclosió, i 20 ous no han tirat endavant. 85 ous més estaven oberts, fet que indica que els quelònids que n’han nascut han pogut arribar a mar. En total, la posta havia estat de 112 ous, el 80% dels quals ha fet eclosió amb èxit.

La troballa del niu la va fer una veïna que passejava per la platja. La dona va veure entre vuit i nou tortuguetes arribant a l’aigua i en va seguir el rastre fins el niu. Immediatament va alertar el Gepec, que va activar la policia local, el Cos d’Agents Rurals i la Xarxa de Rescat de Fauna Marina. El dispositiu va encerclar el niu amb un perímetre de seguretat i el va tancar amb una xarxa. Ja al vespre, van néixer dos exemplars més, força dèbils i amb signes evidents en la forma de l’abdomen de dur hores intentant sortir a la superfície. És per això que el personal tècnic va prendre la decisió de rescatar al matí les tortugues que hi poguessin quedar.

Moment de l’obertura del niu de tortuga careta a Cambrils | Departament de Territori i Sostenibilitat

Aquest és el tercer niu de tortuga careta que es troba aquest estiu a la costa catalana. El primer va ser a la platja de Sant Simó de Mataró (Maresme), d’on van néixer 98 tortugues. El segon, a la platja de la Descàrrega de Premià de Mar, també al Maresme, que es va traslladar a una altra platja del municipi, la de Llevant, per afavorir-ne la conservació i augmentar les garanties d’eclosió dels ous. Hores d’ara, encara es troben en incubació. Les persones expertes creuen que estem davant d’un fenomen de colonització i que aquests casos aniran a més en els propers anys ja que pot indicar que l’espècie està canviant els seus hàbitats per adaptar-se als factors que l’amenacen i poder sobreviure. És per això que s’està donant una gran importància a l’obtenció de la màxima informació, que implica una manipulació dels nius, realitzada sempre per professionals amb amplis coneixements i experiència en aquestes actuacions i amb totes les mesures de bioseguretat per no comprometre la supervivència dels ous.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa