MonPlaneta
Noves mesures del Parlament Europeu per combatre el canvi climàtic i la contaminació
Parlament Europeu
Parlament Europeu | Cedida

!--akiadsense-->

El ple d’aquesta setmana al Parlament Europeu ha aprovat diversos informes per progressar en la lluita contra el canvi climàtic: la directiva de plàstics d’un sol ús, noves normatives per reduir les emissions dels vehicles i la una nova directiva d’aigua per al consum humà. L’únic membre català de la Comissió de Medi Ambient de la cambra comunitària, Francesc Gambús (Independent – PPE), s’ha mostrat satisfet per l’assoliment d’uns acords amb els Estats membres que han generat un “gran consens” i que ha qualificat d’“ambiciosos i realistes per assolir els objectius de sostenibilitat”.

En l’apartat de plàstics, l’acord final entre el Parlament i el Consell europeus ha establert la prohibició, a partir de l’any 2021, dels plàstics d’un sol ús, com ara plats, coberts, palletes i bastonets per a les orelles, per reduir el seu impacte ambiental. A més, com a objectiu, també s’ha aprovat la recuperació del 90% de les ampolles de plàstic de cara a l’any 2029 i el reciclatge del 30% dels residus plàstics generats l’any 2030. Com a mesura adicional, s’ha aprovat la responsabilitat ampliada dels productors en el cas del tabac i les xarxes de pesca, fent que qui contamini pagui i obligant incloure l’efecte mediambiental dels productes al seu etiquetatge. Gambús, que ha intervingut al ple, ha apostat per “afavorir inversions per innovar en alternatives viables als plàstics” i ha recordat que aquestes normes han de ser transposades a la legislació de cada Estat. “No transposar-la correctament comporta una condemna del TJUE i les corresponents sancions”, ha reblat.

L’eurodiputat Francesc Gambús en sessió parlamentària | Cedida

!--akiadsense-->

Pel que fa a la reducció d’emissions, també s’han aprovat normes noves de comportament en turismes i vehicles comercials lleugers, establint una reducció d’un 37,5% el 2030 per als cotxes i del 31% per a les furgonetes després d’una negociació amb la Comissió Europea, que proposava una reducció de només el 30%. Per al diputat Gambús, “l’acord arribat amb el Consell suposa un gran avenç per aconseguir els objectius de descarbonització i lluita contra el canvi climàtic amb garanties per assegurar una transició justa cap a la sostenibilitat i per assegurar la neutralitat tecnològica”.

Finalment, la directiva europea d’aigua de consum humà, un element molt important, suposaria tot un paquet de mesures per millorar la qualitat i la disponibilitat d’aquest recurs, especialment per als col·lectius vulnerables, i augmentar la transparència en la factura del consum alhora que es redueix la burocràcia associada. Sobre aquesta directiva, Francesc Gambús s’ha mostrat contrariat, afirmant que “és una vergonya” que, malgrat els esforços de les institucions comunitàries, els Estats no l’hagin “considerat una prioritat” i que les negociacions hagin quedat postposades fins després de les properes eleccions al Parlament Europeu. “Els europeus mereixen una Europa que protegeixi els seus estàndards de vida”, ha protestat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa