Exemplar de mosquit Aedes aegypti, transmissor del virus Zika
Exemplar de mosquit Aedes aegypti, transmissor del virus Zika |

!--akiadsense-->

Un equip d’investigadors de la Universitat de Hawaii, als Estats Units, ha desenvolupat amb èxit una vacuna contra el virus Zika que és efectiva a l’hora de protegir de la infecció tant ratolins com micos. Comprovar que funciona en primats no humans és una passa importantíssima perquè, en general, és un indicador força fiable de la seva eficàcia en humans i, per tant, obre la porta a continuar el desenvolupament de la vacuna.

Els esforços arreu del món per combatre el Zika han donat com a resultat més de 30 candidates a vacuna des que, entre 2015 i 2016, un brot de la malaltia al Brasil va mostrar la relació entre la infecció d’algunes dones embarassades i malformacions greus als seus nadons. El Zika es transmet a través de la picada de mosquits infectats i també a través del sexe i, fins ara, no té cap tractament, cura ni vacuna que hagi estat aprovat per les autoritats sanitàries. La vacuna proposada pels científics de Hawaii, segons han explicat en un article a la revista ‘Frontiers in Immunology’, fa servir una petita part -una proteïna- del virus Zika extreta de l’interior de cèl·lules d’insectes infectats. Els desenvolupadors de la vacuna afirmen que és una candidata molt prometedora perquè, fins ara, ha funcionat fent només dues immunitzacions amb tres setmanes de diferència i ha demostrat que és una opció més segura que les que havien estat provades fins ara.

L’eficàcia de la vacuna en micos és la darrera passa que s’ha dut a terme en aquesta investigació, que va començar a principis de 2016 i que, ara, sembla que per fi dóna resultats. Els investigadors de Hawaii continuen treballant per entendre en profunditat la resposta immunològica a la vacuna i estan col·laborant per aconseguir crear anticossos que serveixin com a tractament o per millorar les proves diagnòstiques del Zika. Un altra investigació sobre la malaltia, que es duu a terme a la mateixa universitat, també mira de comprendre la forma com el virus Zika es pot amagar i romandre indetectat durant força temps als òrgans genitals masculins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa