MonPlaneta
La nova normativa sobre vehicles més nets i més segurs entra en vigor a tota Europa
Cinturó de seguretat d'un vehicle
Cinturó de seguretat d’un vehicle | Pixabay

Demà entra en vigor el Reglament de la UE sobre l’homologació i la vigilància del mercat dels vehicles de motor. El nou reglament, que va ser aprovat el mes de maig del 2018, renova a fons i endureix força el sistema anterior d’homologació de tipus i de vigilància del mercat. A més, millora la qualitat i la independència de l’homologació de tipus i els assajos dels vehicles, incrementa els controls dels automòbils que ja són en el mercat de la UE i millora tot el sistema gràcies a una més gran supervisió europea. «Els europeus esperen amb tota la raó poder conduir automòbils més nets i més segurs i això demana que es facin uns controls més estrictes dels automòbils que es comercialitzen i circulen per les nostres carreteres. També demana que es garanteixin el compliment de la normativa i la supervisió a nivell europeu: és per aquesta raó que a partir d’ara la Comissió podrà fer controls d’automòbils, activar recuperacions a nivell de la UE i imposar multes de fins a 30.000€ per vehicle en cas que s’infringeixi la llei. Aquestes reformes complementen la nostra feina en matèria d’impuls d’una mobilitat més neta i més segura, que, en el difícil context de la crisi, demana encara més inversions de futur en infraestructures i en innovació. Els nostres esforços per restablir la confiança dels consumidors, millorar el mercat únic i donar suport a la viabilitat a llarg termini i a la competitivitat mundial de la indústria europea de l’automòbil es complementen l’un amb l’altre», ha declarat avui el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

Volant de cotxe
Volant de cotxe | Pixabay

Entre els principals elements de la nova normativa cal esmentar-ne els següents:

– Independència i qualitat de les proves abans de comercialitzar cap vehicle: per obtenir i mantenir la seva designació per part dels estats membres, els serveis tècnics que es dediquen a fer assajos i inspeccions de nous models d’automòbils seran objecte d’auditories independents basades en criteris molt estrictes; a partir d’ara les administracions nacionals d’homologació de tipus seran sotmeses a revisions inter pares per garantir que a tota la UE s’aplica i es fa complir la normativa de manera rigorosa.

– Controls de vehicles que ja són en el mercat: el nou marc millora també els controls dels vehicles que ja són en circulació i els controls de les vendes dels concessionaris; a partir d’ara els estats membres són obligats a sotmetre regularment a assaig un nombre mínim de vehicles; a més, en el seu territori poden adoptar mesures de salvaguarda pel que fa als vehicles no conformes sense haver d’esperar que actuï l’administració que hagi emès l’homologació de tipus.

– Supervisió europea: a mes, la Comissió podrà dur a terme controls del compliment de la normativa i de la conformitat dels vehicles tant a laboratoris, com a la carretera; en cas que els fabricants incompleixin la normativa en matèria d’homologació de tipus (per exemple, amb dispositius de desactivació o amb declaracions falses), la Comissió pot ordenar recuperacions a nivell de la UE i imposar als fabricants sancions de fins a 30.000€ per automòbil; val a dir que fins ara només podien imposar aquesta mena de mesures les administracions nacionals d’homologació de tipus.

Cotxe elèctric
Cotxe elèctric | Pixabay

D’ençà que es va aprovar el reglament el 2018, els fabricants d’automòbils, els organismes d’homologació de tipus i d’altres interessats han treballat de manera constant per respectar la nova normativa i poder-se adaptar a uns requisits molt més rigorosos. La Comissió ha atorgat recursos addicionals al Centre comú de recerca (ERC) perquè assumeixi aquest nou paper en la vigilància del mercat cobrint les despeses de personal addicional necessàries, els costos operatius i la construcció de dos nous laboratoris. L’ERC ja ha fet ús d’aquest dos nous laboratoris de tecnologia capdavantera per fer controls.

L’homologació de tipus és el procés per certificar que un vehicle compleix tots els requisits per poder ser introduït en el mercat i per controlar amb rigor el compliment de la normativa de la UE per part dels fabricants, inclosos els límits d’emissions establerts en un altre reglament. La nova normativa d’homologació de tipus va ser proposta per la Comissió el 2016 arran de l’escàndol del Dieselgate i va ser aprovada pel Parlament Europeu i pel Consell el 2018. Aquesta reforma forma part de la feina general de la Comissió en favor d’un sector de l’automoció net, sostenible i competitiu, tal com s’estableix en la comunicació de la Comissió anomenada «Europa en moviment». Les iniciatives de la Comissió inclouen normes sobre la qualitat de l’aire i sobre les emissions de CO2, sobre la millora dels assajos d’emissions dels automòbils o sobre el suport a la producció de combustibles i bateries alternatius o la defensa de la competitivitat de la indústria europea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa