Instal·lació de plaques solars
Instal·lació de plaques solars | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Un equip d’investigadors de la Universitat de Lund, a Suècia, han aconseguit per primera vegada crear una molècula de ferro que serveix com a fotocatalitzador tant per produir combustible com electricitat. Segons es desprèn de l’article que han publicat recentment a la revista ‘Science’, els resultats de les proves que s’han fet indiquen que podria substituïr els materials que es fan servir actualment per fabricar plaques solars, molt més rars i, per tant, més cars.

Alguns fotocatalitzadors i cèl·lules solars es basen en una tecnologia que fa servir molècules que contenen metalls i que es coneixen com a metalls complexos. La seva tasca és absorbir els raigs del sol i fer servir la seva energia. Els metalls que es fan servir en aquestes molècules, però, habitualment són molt rars i costosos, com ara el ruteni, l’osmi o l’iridi. És per això que la creació d’aquesta nova molècula podria ser un avenç tan important: el ferro és un dels metalls més comuns a l’escorça terrestre -en forma el 6%- i, per tant, és molt més accessible i podria abaratir molt els costos.

A l’estudi, els científics van desenvolupar una molècula complexa basada en el ferro que té la capacitat de capturar i fer servir l’energia solar durant prou temps com per fer-la reaccionar amb altres molècules. Aquesta capacitat, de fet, és prou important com perquè, combinada amb l’habilitat de brillar amb l’energia rebuda, els investigadors hagin estat els primers de veure llum basada en el ferro a temperatura ambient. Segons afirmen els creadors d’aquesta molècula, aquest avenç podria ser utilitzat en nous tipus de catalitzadors per a la producció de combustible solar, sigui com a hidrogen a través del trencament de molècules d’aigua o bé com a metanol a partir del diòxid de carboni. La capacitat de brillar, a més, també podria fer que tingués utilitats en altres camps, com ara els llums LED.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa