MonPlaneta
Una nova imatge mostra el camp magnètic del primer forat negre que s’ha fotografiat mai
  • CA

El primer forat negre que s’ha aconseguit fotografiar mai continua sent un objecte d’estudi interessantíssim per als astrònoms de tot el món. Situat al centre de la galàxia Virgo A –o Messier 87–, a 55 milions d’anys-llum de la Terra, una nova imatge feta pública aquest dimecres revela encara més detalls gràcies a l’ús de la llum polaritzada, que ha aconseguit capturar el seu camp magnètic amb molta qualitat. Això ha permès als científics fer-ne un mapa, descobrir que al voltant del forat negre hi ha força llum polaritzada i, a més, conèixer més detalls sobre els raigs de matèria altament energètica que s’emeten des de l’objecte. Un nou èxit de l’Event Horizon Telescope (EHT) i de la seva xarxa internacional de telescopis, que l’any 2019 van ser els primers a demostrar de manera visual que els forats negres existeixen.

Aquest dimecres, la revista ‘The Astrophysical Journal’ va publicar diversos estudis sobre les darreres investigacions al voltant d’aquest objecte supermassiu, que han comptat amb la col·laboració de més de 300 científics de tot el món. Els raigs d’energia i matèria que emet M87, s’estenen des del centre de la galàxia i fins a uns 5.000 anys-llum de distància i, al seu voltant, hi ha una gran quantitat de gas calent que és, justament, el que produeix la llum que pot ser captada a la imatge i, per tant, mostrar el forat negre per contrast. Gràcies a aquesta darrera imatge, a més, ara els investigadors poden conèixer la força que té el camp magnètic que recorre aquest gas i mirar d’entendre la relació que té amb la capacitat del forat d’absorbir matèria. L’enorme gravetat al voltant de l’objecte és la que fa que el gas s’acumuli al seu voltant i s’escalfi fins a brillar mentre “cau” al seu interior, i alhora crea un gran camp electromagnètic que juga un paper important en com es mou el gas, les turbulències que pateix i quant arriba al forat negre i quant és expulsat en uns raigs que són el procés més energètic de l’univers i un fenomen al voltant del qual encara hi ha moltes incògnites.

Gràcies a aquesta nova imatge, els astrònoms han pogut descobrir que el camp magnètic de M87 està resistint la força del gas que s’apropa al forat negre i que, de fet, és prou fort com per aconseguir fer que resisteixi l’atracció gravitatòria, cosa que explica l’existència d’aquests raigs altament energètics que se n’escapen a tanta velocitat que surten de la galàxia que envolta aquest forat negre supermassiu. L’Event Horizon Telescope, però, encara té moltíssima feina per davant: els misteris que envolten aquests cossos encara són molts, i els astrònoms de tot el món esperen rebre noves dades i imatges que els permetin millorar el coneixement que en tenim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa