MonPlaneta
Una nova fórmula permet calcular el potencial del “cantó fosc” de les plaques solars
  • CA

Com és lògic, la majoria de les plaques solars instal·lades actualment estan orientades al cel per captar directament la llum del Sol i convertir-la en electricitat. A l’altre cantó de les plaques, però, la llum reflectida al sòl també podria ser capturada i, per tant, generar encara més electricitat. La tecnologia per a això -les plaques solars de dues cares- ja existeix, i és per això que es poden col·locar plaques en vertical, per exemple, però fins ara no s’havia pogut fer un càlcul exacte de quanta electricitat extra podrien generar i, de retruc, quants diners podrien estalviar als seus usuaris.

A la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, dos físics de la Universitat Purdue (Estats Units) expliquen com, amb una nova fórmula termodinàmica, s’arriba a la conclusió que les plaques solars de dues cares generen, de mitjana, entre un 15 i un 20% més d’electricitat que les plaques actuals d’una sola cara, fins i tot tenint en compte les diferents característiques que pot tenir el sòl -herba, sorra, ciment, terra…-.

Tal i com expliquen, la fórmula és molt simple però ha requerit anar processant elements físics molt complexos fins arribar a un simple triangle, cosa que ha costat anys. Ara, però, el seu esforç permetrà que empreses i particulars prenguis decisions més informades a l’hora de dissenyar, adquirir i instal·lar plaques solars.

La fórmula, a més, també pot servir per calcular el límit d’eficiència de totes les plaques solars inventades durant els darrers 50 anys i, probablement, de les que s’inventin durant les properes dècades. És molt possible que aquests dos físics hagin acabat la seva investigació en el moment més adient ja que, segons alguns experts, el 2030 les plaques solars bifacials seran gairebé la meitat del total instal·lat a tot el món.

Algunes de les conclusions són força evidents -una placa de dues cares genera més electricitat instal·lada sobre ciment que sobre gespa, per exemple, però també permet fer recomanacions per al disseny i la instal·lació de noves plaques, com ara posar-ne de transparents i bifacials al camp, on no farien ombra, o a les finestres de ciutats densament poblades. Les finestres/placa solar, de fet, podrien ser un avenç espectacular en el desplegament de les energies renovables ja que, fins i tot si l’augment proporcional en la generació és petit (un 15-20%), en termes absoluts podria ser una revolució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa