MonPlaneta
Nova denúncia contra la tala d’arbres i la urbanització a la platja de Sa Riera, a Begur
Desforestació Sa Riera
Treballs de desforestació a prop de la platja de Sa Riera (Begur) | Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la costa de Begur

!--akiadsense-->

La Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la Costa de Begur i Ecologistes en Acció de Catalunya han presentat una nova denúncia urbanística a l’Ajuntament de Begur (Baix Empordà), aquesta vegada contra l’edificació i urbanització que s’està duent a terme a Sa Riera, on també denuncien la tala d’arbres i els moviments de terra que ja s’han començat a executar. Durant els darrers mesos, la localitat ha estat al centre de la polèmica perquè s’ha planificat el desenvolupament urbanístic de diversos sectors per construir-hi segones residències.

En aquest cas, la denúncia fa referència a una zona del polígon “Van de Walle Residencial”, on les empreses Stoneweg i Sorigué promouen el complex residencial “Jardins de Sa Riera Living”, on volen edificar més d’una cinquantena d’habitatges en una zona tradicionalment boscosa molt a prop de la platja de Sa Riera. Les entitats denunciants han impugnat la llicència d’obres atorgada per aquests habitatges, considerant que el planejament de Begur és il·legal perquè els terrenys en qüestió, unes 3,6 hectàrees, ha estat classificat com a sol urbà malgrat la seva evident naturalesa forestal i, també, malgrat no comptar amb serveis urbanístics ni estar consolidat per l’edificació.

Projecte Sa Riera Living
Imatge de l’aspecte final que tindrien els Jardins de Sa Riera en cas de construir-se | Plataforma SOS Aiguafreda – Salvem la costa de Begur

!--akiadsense-->

Els denunciants afirmen que, malgrat que els promotors anuncien el complex com a “vivendes exclusives en una zona verge a la Costa Brava”, la seva construcció ja ha comportat tot el contrari, la tala d’una zona important de bosc que, a més, era la darrera que quedava accessible a l’entorn de la platja de Sa Riera. La tala d’alzines sureres i pins que s’ha dut a terme durant les darreres setmanes, de fet, ja ha indignat gran part del municipi i ha tingut força repercussió a les xarxes socials. La denúncia de les entitats també té relació amb l’orografia de la zona, força accidentada, ja que les pendents a l’àrea que es vol urbanitzar oscil·len entre el 22 i el 34%, raó per la qual s’han extret milers de metres cúbics de substrat només, expliquen els demandants, per obrir una via d’accés a la zona on s’ha planificat la construcció dels habitatges.

Així, la denúncia sosté que l’actuació de l’Ajuntament no només és il·legal per haver classificat un bosc com a sòl urbà sinó que també infringeix la Llei d’Urbanisme, segons la qual està prohibit urbanitzar terrenys que tinguin pendents superiors al 20%. D’altra banda, també remarca que no hi va haver cap avaluació d’impacte ambiental del projecte ni de la seva integració paisatgística a l’entorn. A més, també es destaca que la implantació d’una barrera arquitectònica i una pantalla edificatòria a la franja costanera de 500 metres està prohibida per la Llei de Costes. La construcció de quatre fileres d’edificacions superposades serà la “d’una veritable muntanya artificial de fins a 32 metres d’alçada”, afirmen els denunciants. És per això que la Plataforma SOS Aiguafreda i Ecologistes en Acció exigeixen que les obres siguin suspese immediatament, tant per evitar la consolidació dels “gravíssims” impactes d’aquest projecte urbanístic com per no incrementar “la responsabilitat del consistori de Begur per haver autoritzat unes obres il·legals”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Prou desastres. a gener 30, 2019 | 20:17
    Prou desastres. gener 30, 2019 | 20:17
    La Generalitat començarà a fer alguna cosa per parar aquesta disbauxa o continuarà donant via lliure als delinqüents? El de Brussel·les es dedica al teatre mentre es segueix rebentant el país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa