MonPlaneta
La nova convocatòria d’oposicions de la Generalitat no satisfà les demandes dels ambientòlegs
El Palau de la Generalitat | Adrià Soldevila

La nova convocatòria d’oposicions al cos superior d’administració general de la Generalitat, on per primer cop hi ha una opció específica de medi ambient, no ha estat suficient per satisfer les demandes del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs de Catalunya. Tot i que el col·lectiu reconeix, a través d’un comunicat, que la convocatòria suposa “una millora” respecte la sitació anterior, on els ambientòlegs només podien entrar a la funció pública a través del cos general, sense “cap temari ni reconeixement dels temes ambientals”, també lamenta que la nova opció, dissenyada “de manera unilateral i sense la participació del COAMB” fa que resulti “molt difícil” que els titulats en Ciències Ambientals puguin emprar aquesta via per accedir-hi.

El COAMB vol recordar que la majoria d’ambientòlegs al servei de la Generalitat són “interins que porten més de 10 anys en aquesta situació”, que consideren “insostenible” especialment pel fet que estan privats d’opcions de promoció professional i mobilitat laboral. La Generalitat, que havia comunicat al Col·legi que reservaria places amb funcions en l’àmbit ambiental als titulats en Ciències Ambientals, ha fet pública una resolució que, segons explica el COAMB, permet accedir a la funció pública “professionals de 38 titulacions, moltes d’elles sense la formació curricular ambiental necessària”. Aquesta llista de titulacions, afirmen, prové d’un informe de l’Agència per a la Qualitat Universitària a què el Col·legi no ha tingut accés prèviament i que reclama que “per transparència i per la transcendència que té”, exigeix al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública que difongui.

Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat | ACN

Els ambientòlegs col·legiats reclamen que la nova opció oberta per l’administració autonòmica sigui “exclusiva per als titulats en Ciències Ambientals” que, consideren, són “els únics que tenen la formació idònia” per cobrir les funcions que s’especifiquen a la convocatòria i poden “aportar una visió global i transversal del medi ambient”. Així, el COAMB continua reclamant, des de la seva fundació el 2004, la “creació d’un cos propi d’ambientòlegs” de la Generalitat, una petició que els ha estat refusada sistemàticament pel que, afirmen, és un assumpte de “voluntat política” perquè “altres titulacions més recents” compten amb cossos propis i, a més, les administracions locals i estatals sí que reconeixen la seva figura professional.

Per mirar de posar-hi remei, el COAMB ha anunciat nous contactes amb el Govern i tots els grups parlamentaris a la cambra catalana per informar-los de la situació actual. El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ja s’ha compromès a rebre el president del Col·legi, Ricard Vizcarra, per debatre el que els ambientòlegs consideren una solució “insuficient i fins i tot contradictòria” a la seva situació malgrat que, fa gairebé un any, el Parlament va instar el Govern a resoldre-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa