MonPlaneta
Nova campanya de foment de la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics
Campanya ARC
| ARC

!--akiadsense-->

L’Agència de Residus de Catalunya inicia una nova campanya per al foment de la recollida de residus d’aparells elèctrics i electrònics, coincidint amb el Black Friday. Aquest cop, amb el lema “Canvia el xip. Recicla’ls”, l’objectiu és aprofundir en la idea d’allargar la vida útil d’aquests aparells, promovent la reparació i reutilització, així com animar la ciutadania a dipositar aquests objectes en els punts de venda específics. Aquesta campanya s’estendrà al llarg del 2020 amb diferents accions.

La voluntat és corresponsabilitzar i implicar la societat en la reducció de residus, i en el canvi de sistema cap a una economia cada cop més circular, que prioritzi el reaprofitament i valorització dels residus com a productes nous. L’ARC vol aconseguir que les persones consumidores percebin el comerç com un canal de recollida d’aquests aparells i els recorda que poden dipositar en el punt de venda l’aparell vell, amb la compra d’un nou, durant el mes següent a l’adquisició; dipositar els aparells petits en botigues de més de 400 m2, encara que no comprin cap altre nou; i sol·licitar, en la compra on-line d’aparells elèctrics i electrònics, la recollida de l’aparell antic al moment en què se’ls lliura el nou.

| Basel Action Network (CC)

!--akiadsense-->

La campanya que ara comença inclou un conjunt d’accions de difusió i sensibilització en diversos canals i indrets, per diversificar el missatge arreu del territori. D’una banda, es col·locaran punts d’informació a quatre centres comercials de gran afluència, amb jocs, activitats amb contes, mags, exposicions i tallers durant tot el cap de setmana, adreçats a tota la família. A més, s’instal·larà un punt d’informació per centralitzar la difusió de la campanya, i s’organitzaran concursos de reciclatge amb la possibilitat de guanyar premis valorats en 250 euros. També organitzaran accions d’aquest tipus 20 botigues d’electrodomèstics a tot Catalunya, sobretot a Barcelona (7), i la seva àrea metropolitana (L’Hospitalet de Llobregat 3, Terrassa 2, Badalona 2), així com a Girona (2), Tarragona (2) i Lleida (2). Així mateix, la campanya arribarà a les places de 16 municipis de Catalunya amb més de 50.000 habitants, on un equip informador convidarà la ciutadania a participar en jocs sobre el reciclatge.

Les biblioteques seran un altre dels punts forts. Acolliran tallers, exposicions, vídeo fòrums, contacontes, punts de llibre i altres accions de conscienciació, per difondre la importància de gestionar correctament els residus. A més, s’instal·laran nous punts verds de recollida d’aquests aparells a les 120 biblioteques implicades. Pel que fa a la compra on-line, s’ha previst impactar a través de tecnologies específiques a l’espai de comerç digital quan l’usuari hi interactuï, per tal que rebi informació sobre la possibilitat de retornar l’aparell vell quan en compri un de nou. Amb l’objectiu d’arribar al màxim nombre de persones, la campanya es difondrà també aprofitant els suports web i les xarxes socials de l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat.

Exemple d’un mòdul MEMS | ColinSB (CC)

!--akiadsense-->

La Generalitat, des del 2016, aquesta campanya de foment de la recollida selectiva de residus d’aparells elèctrics i electrònics, amb l’objectiu d’incrementar els resultats en aquest àmbit. Concretament, a Catalunya, el 2018 es van recollir un total de 44.822,17 tones d’aparells provinents de les aportacions ciutadanes. El total de 2018 suposa un augment de l’11,16% respecte a l’any anterior. Les xifres de recollida selectiva de RAEE no han deixat de créixer en els últims anys, tal i com demostren les dades que recull l’ARC. Els aparells elèctrics i electrònics recollits selectivament són tractats per gestors autoritzats, els qual duen a terme la reparació de tots aquells aparells que són aptes per a la reutilització. Aquells que no poden ser reparats són tractats per recuperar els materials que els componen, especialment aquells de més valor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa