MonPlaneta
Nova alternativa als ratolins per als estudis toxicològics de nanopartícules
  • CA

Un nou estudi internacional amb la participació de la Universitat de Barcelona (UB) ha llevat la pesada càrrega de ser models en les proves de toxicitat de nanopartícules als ratolins. La investigació, a més, ofereix una alternativa més ètica i econòmic per seguir realitzant aquestes proves: una petita eruga.

Les larves de l’espècie d’arna Galleria mellonella o cucs de la cera, un malson per molts apicultors arreu del món, havien resultat objecte d’estudi durant les últimes dècades. Especialment per la seva utilitat com a models invertebrats per a l’estudi dels mecanismes de les malalties. Ara s’ha demostrat que aquestes també es poden utilitzar com a models per a provar la toxicologia de nanopartícules, segons recull la UB en un comunicat.

Una nanopartícula és una partícula de matèria que té menys de cent nanòmetres de diàmetre. La toxicitat de les nanopartícules es comprova primer in vitro en línies cel·lulars i desprésin vivo en ratolins, una pràctica que és alhora molt cara i èticament controvertida. Els autors d’aquest estudi proposen l’ús de larves de G. mellonella, com un pont entre aquests dos models. «Aquesta recerca ofereix una alternativa més ètica i econòmica als models de ratolins en les proves de toxicitat de nanopartícules», conclou l’investigador Eduard Torrents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa