MonPlaneta
Nous treballs transfronterers per protegir l’Albera contra els incendis forestals
Ruïnes del priorat de Santa Maria, del segle XI, situat al coll de Panissars, al Pertús (Vallespir)
Ruïnes del priorat de Santa Maria, del segle XI, situat al coll de Panissars, al Pertús (Vallespir) | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el SIVU des Albères de la Catalunya Nord estan duent a terme treballs forestals al massís de l’Albera per a la prevenció d’incendis. Aquests treballs s’emmarquen en el projecte transfronterer Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis, l’objectiu del qual és desenvolupar una política conjunta de prevenció i gestió de catàstrofes a la zona. Entre aquests treballs, el DARP desbrossarà una àrea de 48,57 hectàrees al sud del Coll de Panissars, que han de protegir una àrea total de 7.000 hectàrees des del Portús fins a Llers i Figueres, en cas que fossin afectades per un possible incendi.

L’actuació, que inclou l’arranjament d’un quilòmetre de vial i la construcció d’un passallís, té un pressupost de 90.193,02 euros, i forma part d’una xarxa d’accions planificades conjuntament a banda i banda del massís de l’Albera. Aquest dimecres al matí, representants de tots els socis que formen part d’aquest projecte han visitat la zona. Els treballs al coll de Panissars es van iniciar el passat novembre i tenen un termini d’execució fins a finals de desembre. Consisteixen en la reducció del combustible forestal en una superfície de 48,57 hectàrees per alentir la propagació del foc, i la millora d’un vial estratègic per facilitar-hi l’accés dels serveis d’emergència. El seu objectiu és limitar l’abast de grans incendis forestals en situació de vent de tramuntana, que poden afectar potencialment el corredor d’infraestructures i els nuclis habitats del coll del Portús. Històricament aquest punt ha estat testimoni de grans incendis transfronterers els anys 1983, 1986 i 2012.

Visita de les autoritats a la zona que s'està desbrossant
Visita de les autoritats a la zona que s’està desbrossant | Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

!--akiadsense-->

L’any 2018 el Departament d’Agricultura ja va desbrossar una àrea de 19 hectàrees al Mas de la Comtessa, al terme municipal de la Jonquera, per protegir d’un possible incendi una superfície potencial de 29.000 hectàrees. Entre l’abril i maig de 2019 el SIVU des Albères van realitzar treballs de desbrossament en una àrea d’11,25 ha a la banda nord del mateix Coll de Panissars, al municipi del Pertús/Le Perthus. El 2020 el DARP i la Diputació de Girona faran una altra intervenció a la zona del corredor d’infraestructures (AP-7, N-II i AVE), amb l’objectiu de reforçar-ne la protecció, així com la d’una àrea potencialment afectada de 26.000 hectàrees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa