MonPlaneta
Un nou tipus de bateries amb materials barats pot impulsar l’expansió de les renovables
  • CA

Els costos d’instal·lació i de producció d’energies renovables, especialment de la solar, han caigut tant durant els darrers anys que s’estan convertint en alternatives econòmiques a les fonts tradicionals. A diferència d’aquestes darreres, però, la dependència del sol o el vent per a la seva generació les converteixen en fonts d’energia que, per assegurar un subministrament constant, necessiten ser emmagatzemades en bateries que, ara sí, resulten massa cares i són un desavantatge competitiu.

Un equip d’investigadors de la Universitat Cornell, als Estats Units, podria canviar això gràcies a l’ús de materials barats per a la fabricació de bateries. No només això, sinó que podrien ser més segures i menys contaminants que les bateries d’ió de liti, les més emprades actualment.

Segons expliquen en un article publicat a la revista ‘Nature Energy’, una nova tècnica que incorpora l’alumini pot produïr bateries recarregables que ofereixen fins a 10.000 cicles sense pèrdua de capacitat. L’alumini és un material abundant, lleuger i que té una alta capacitat d’emmagatzematge però, fins ara, ha resultat difícil integrar-lo en una bateria perquè interactua amb el separador de fibra de vidre que es col·loca entre l’ànode i el càtode, provocant un curtcircuit.

La solució proposada pels científics i enginyers de Cornell és un substrat de fibra de carboni que forma un enllaç químic encara més fort amb l’alumini i, quan la bateria es carrega, s’hi diposita en forma d’enllaç covalent, amb una arquirectura en tres dimensions que crea una capa d’alumini més profunda i consistent i que es pot controlar amb molta precisió.

Fent això, les bateries d’ànode d’alumini es poden carregar i carregar moltíssimes vegades més que les que s’havien fabricat fins ara, obrint una nova porta a la implantació, cada cop més ràpida, de les energies renovables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa