MonPlaneta
Un nou sistema d’interruptors microscòpics per a prolongar la vida dels telèfons mòbils
Exemple d'un mòdul MEMS
Exemple d’un mòdul MEMS que és part del sistema electrònic d’un vehicle | ColinSB (CC)

!--akiadsense-->

Dos investigadors de la Universitat de Binghamton, als Estats Units, afirmen haver creat un nou tipus de sistema electromecànic -conegut com a interruptor MEMS- que fa servir la levitació electroestàtica per millorar el seu funcionament i incrementar la durabilitat d’aquesta tecnologia, cosa que podria, per exemple, allargar molt la vida útil d’algun components de la xarxa de distribució d’electricitat i els telèfons mòbils.

Els MEMS són un sistema creat a partir de components microscòpics -entre 1 i 100 micròmetres- que, juntament amb altres components electrònics, processen la informació. Els dispositius MEMS poden ser, per exemple, palanques, molles, membranes deformables, interruptors… Tots els telèfons mòbils en fan servir en les seves comunicacions i, al llarg d’una sola hora, aquests interruptors s’obren i es tanquen una gran quantitat de vegades. Com que només fan servir dos electrodes, el desgast del propi ús acaba fent que el dispositiu MEMS acabi fallant.

mòbil
| Tecnonews / AMIC

!--akiadsense-->

Tal com han explicat al seu estudi, publicat a la revista ‘Applied Physics Letters’, la solució que proposen els científics nord-americans és crear un nou sistem que eviti aquest desgast, substituïnt el sistema de dos electrodes per un de quatre, dos d’ells carregats i dos de connexió a terra. Fent servir la levitació electroestàtica, un procés que permet contrarrestar la força de la gravetat fent servir un camp elèctric, es pot aconseguir prou força per obrir l’interruptor sense contacte directe, eliminant el desgast a llarg termini i aconseguint un interruptor totalment fiable. Tot i que la possibilitat de la levitació va començar a teoritzar-se a finals del segle XIX, no fou fins el 1993 que la NASA va aconseguir fer-la realitat.

En el camp de la telefonia mòbil, l’ús d’aquest sistema podria prolongar la vida útil dels dispositius sense necessitar cap canvi de components. A la distribució d’electricitat, aquest tipus d’interruptors MEMS podrien ser emprats per a controlar les pujades inesperades de voltatge com ara les que pot causar un terratrèmol, que poden posar en perill la seguretat dels ciutadans. En casos així, es podria monitoritzar millor la tensió i, en el moment en què el voltatge sobrepassés un límit, obrir l’interruptor.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a gener 04, 2019 | 19:04
    Joan gener 04, 2019 | 19:04
    Una tecnologia per Incrementar la vida dels movils?, esteu de broma?, es el dia dels inocents?, els movils i molts altres dispositus, no duren mes perquè estan PROGRAMATS PER UNA VIDA CURTA, es diu obsolecencia programada, no fa falta cap tecnologia nova per allargar la vida dels dispositius electronics, nomes cal que no hi programin bombes de rellotgeria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa