MonPlaneta
Un nou projecte d’economia circular fabricarà combustible net a partir de bolquers
  • CA
Bolquers a un lineal de supermercat | ParentingPatch (CC)

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha entrat a participar en el projecte “WaystUp!”, un programa recentment aprovat per la Comissió Europea i que té un objectiu clar: desenvolupar sistemes innovadors en la valorització de residus urbans, és a dir, noves maneres de convertir els residus en recursos. L’ens porporcionarà la matèria primera per a la innovació, posicionant-se com una administració capdavantera en els pilars del tractament sostenible dels residus: reducció, reutilització i reciclatge.

El projecte “WaystUp!”, que té un pressupost total de 11.952.090€ a tota Europa, durarà tres anys i mig, compta amb 27 entitats col·laboradores de 10 Estats membres de la Unió Europea: Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, Gran Bretanya, Grècia, Hongria, Itàlia, República Txeca i Sèrbia. El seu objectiu principal és donar una segona vida als residus orgànics, transformant-los, a partir de processos innovadors, en bioproductes d’alt valor afegit. Aquest enfocament és la base de l’economia circular i una de les directrius que segueix l’AMB en el tractament de residus. Així, a dia d’avui, la matèria orgànica que es recupera ja es destina a la producció de compost i de biogàs i els residus reciclables són reintroduïts al circuit comercial en forma de nous productes. Aquesta nova iniciativa comptarà amb 7 plantes pilot, que es construiran en diferents ciutats europees. Cadascuna d’elles tractarà un conjunt de bioresidus amb l’objectiu de produir una gran varietat de productes finals.

Fàbrica de bioetanol | Andy Beecroft (CC)

Alguns exemples dels residus que seran valoritzats són restes d’aliments, olis de cuina, llots resultants de la depuració d’aigües i cel·lulosa provinent dels residus sòlids i de depuradores -paper higiènic, bolquers…-. És precisament dins d’aquest darrer apartat que l’AMB, que forma part del consorci de “WaystUp!”, s’encarregarà de subministrar els residus a una de les plantes pilot, situada a València. La instal·lació tractarà aquests materials provinents del territori metropolità, principalment bolquers, amb un seguit de tècniques innovadores com ara l’hidròlisi àcida, la saponificació i la fermentació per obtenir bioetanol i diversos tipus de dissolvents de base biològica. Aquests materials tindran usos molt rellevants, ja que el bioetanol és, precisament, una de les alternatives als combustibles derivats del petroli i que podria ajudar a reduir-ne la dependència. És un material renovable, que es pot fabricar a qualsevol planta i que té una gran varietat d’usos -transport, generació elèctrica, calefacció…- amb unes emissions de CO2 més baixes que els combustibles tradicionals.

L’àrea metropolitana de Barcelona des del turó de Montcada | EliziR (CC)

La participació de l’AMB “WaystUp!”, a més, permetrà reduir el volum de residus que produeixen les instal·lacions de tractament mecanic-biològic de l’AMB els seus Ecoparcs, donant una segona vida a una categoria de materials de rebuig que, habitualment, no és reciclable, i millorant les xifres de tractament de residus a tota la metròpoli. L’ens ha adjudicat un pressupost de gairebé 260.000€ a aquest projecte, la major part dels quals s’invertiran en adaptar instal·lacions per tal que puguin separar els bolquers que hi arriben i enviar-los a la planta de València, on seran sotmesos al tractament especialitzat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa