Aquesta primavera s’inicia una nova iniciativa de ciència ciutadana per conèixer la biodiversitat de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Per fer-ho, s’ha escollit estudiar la diversitat de papallones, un insecte molt sensible que dóna molta informació per poder valorar i millorar la biodiversitat de diferents hàbitats,. La iniciativa està impulsada pel LET, el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori que formen l’IERMB, el CREAF i la mateixa AMB. Aquest 2019 el projecte s’inicia amb 6 parcs i 2 platges de l’AMB.
Concretament, es començarà als parcs de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat), la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat), el Turonet (Cerdanyola del Vallès), els Pinetons (Ripollet), el Torrent de la Font i del Turó de l’Enric (Badalona), el Tramvia (Montgat i Tiana), i a les platges de Castelldefels i Gavà. Ara començarà una campanya per captar voluntaris per participar al projecte. Les persones que s’hi apuntin rebran una formació específica per aprendre a identificar papallones i poder fer el seguiment cada 15 dies durant la primavera, l’estiu i la tardor. Aquest serà un primer pas cap a un futur Observatori Metropolità de Papallones.
L’estudi s’emmarca en el Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i les platges. Aquests espais metropolitans sovint ocupen una posició intermèdia entre el teixit urbà metropolità i els grans espais naturals. Malgrat que són uns grans desconeguts a nivell científic, acullen força biodiversitat i tenen un gran valor socioambiental. Poden tenir, a més, un paper destacat en la connectivitat ecològica del territori, i facilitar l’entrada de la fauna nativa salvatge a les ciutats. Per això, l’estudi agafa les papallones diürnes com a espècies bioindicadores i vol ser a la vegada un laboratori per provar estratègies per orientar la gestió de parcs i platges metropolitans perquè siguin espais que siguin capaços d’acollir molta més biodiversitat.
Com a segona fase, el 2020 es planteja crear l’Observatori Metropolità de Papallones i ampliar-ho al conjunt de la xarxa de parcs i platges metropolitans. Aquest observatori se sumaria als esforços que està fent el Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya des de fa més de vint anys i és complementària amb l’Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes, l‘uBMS, que se centra exclusivament en els jardins de les grans ciutats, com ja és el cas de Barcelona o Madrid.