MonPlaneta
Nou projecte a Raventós i Blanc per recuperar la biodiversitat animal de la finca
  • CA

El compromís de Raventós i Blanc amb la tradició – treballen la finca amb tracció animal – i amb el patrimoni natural i històric de la finca, els han empès a voler recuperar passats perduts i fomentar la biodiversitat amb mesures senzilles però molt efectives, com per exemple, la col·locació de caixes-niu, refugis i menjadores.

Amb la col·locació d’aquest material contribueixen a la protecció i a l’augment de la biodiversitat animal, com ocells, ratpenats i papallones diürnes. Moltes de les especies a les que s’afavoreixen son insectívores, controladores naturals de les plagues i malalties més freqüents a les vinyes. Amb la seva protecció, duta a terme durant anys, s’està contribuint també la integració de l’agricultura ecològica.

El principal objectiu d’aquest nou projecte és facilitar aliment durant els mesos d’hivern, seguretat i lloc de nidificació a diverses espècies de fauna, sobretot ocells i insectes benefactors. L’acció més rellevant ha estat la col·locació de caixes-niu per a diverses espècies d’ocells.

Moltes masses forestals tenen un dèficit de cavitats naturals als arbres, especialment aquelles que són més joves o que han estat més aprofitades per la mà de l’home. Les caixes-niu supleixen aquelles cavitats, i amb la seva col·locació s’afavoreix la reproducció de moixons insectívors com les mallerengues i els raspinells.

També se n’ha col·locat per a petits rapinyaires nocturns com el xot i el mussol comú, amb la finalitat d’afavorir la nidificació d’aquests depredadors naturals de petits rosegadors i insectes. La distribució d’aquests elements s’ha fet dins les masses restals i la xarxa de camins de la finca Raventós i Blanc.

La gran majoria d’espècies d’ocells estan protegides pel seu gran benefici a l’agricultura per les tasques que realitzen dins els sistemes orgànics: pol·linització, control de plagues i manteniment de la fertilitat del sòl.

També s’afavoreixen diverses espècies de ratpenats i papallones, així com esquirols.

S’ha col·locat una càmera de fotorampeig per fer seguiment i identificar la fauna que pels seus hàbits resulta més difícil d’observar, especialment els mamífers.

A grans trets els principals resultats d’aquestes accions són:

Control biològic d’insectes que afecten l’agricultura i el conreu.

Ambientals, ja que milloren l’hàbitat agro forestal.

Augment de la riquesa faunística d’espècies protegides.

Amb aquest projecte, dirigit i enfocat a fomentar la biodiversitat i a descobrir els valors naturals de la finca, també es busca trobar l’harmonia entre el treball, el conreu de la vinya i la preservació del mosaic paisatgístic compost pel llac de Raventós i Blanc, i el riu Anoia en conjunció amb les vinyes, els camps i els boscos que els envolten.

Tot plegat amb l’ajuda d’Auberria, empresa situada a la Seu d’Urgell que dóna resposta a les necessitats ambientals, aprofitant l’entorn natural per crear més riquesa faunística.

En aquesta galeria d’imatges es poden veure algunes de les espècies que es protegeixen o que s’han recuperat ja.

Sobre Raventós i Blanc

Es tracta d’una finca sostenible agrícolament i una de les més antigues del món en mans d’una mateixa família des de fa més de 500 anys.

Amb el pas del temps s’ha convertit en un autèntic refugi de biodiversitat amb boscos, un llac i un riu en un total de 90 hectàrees a Sant Sadurní d’Anoia.

A principis del S.XX, l’entrada de la industria química en l’agricultura i la conversió de les propietats agrícoles en monocultius, va provocar una degradació de la fertilitat del sòl i una reducció de la biodiversitat de l’ecosistema.

Ara amb aquest nou projecte es vol revertir aquest procés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa