MonPlaneta
Un nou model de gestió forestal redueix el risc d’incendis

El projecte Life Montserrat, coordinat per la Diputació de Barcelona, ha desenvolupat una infraestructura verda de protecció per evitar grans incendis forestals i afavorir la conservació del patrimoni natural en 14 municipis al voltant de la Muntanya de Montserrat. Des del projecte, iniciat l’any 2015, s’ha impulsat un conjunt d’accions per fer del territori un espai més ric en termes de biodiversitat, menys vulnerable als incendis forestals i més ben adaptat als escenaris de canvi climàtic. L’abast del projecte incideix sobre 32.000 hectàrees, incloent-hi el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i un sector del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Entre les intervencions desenvolupades en el marc d’aquest projecte s’han fet actuacions per disminuir la densitat dels arbres, reduir la càrrega de combustible i millorar l’estructura del bosc. També s’han creat nous espais oberts i s’ha fomentat la recuperació d’espais agraris amb la intenció de recuperar un paisatge en mosaic d’elevada resiliència al foc i amb una major diversitat d’hàbitats i espècies.

L’equilibri d’aquest nou paisatge es manté mitjançant l’acció del bestiar, amb el desplegament progressiu de ramats de vaques, cabres i rucs en règim extensiu. En conjunt, s’ha intervingut en 3.000 hectàrees estratègiques per reduir la vulnerabilitat dels boscos davant dels incendis, s’erigeix com un model d’èxit aplicable a tot l’arc mediterrani.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa