MonPlaneta
Nou indicadors per veure com el canvi climàtic afecta els boscos
  • CA
Selva nebulosa (o bosc de boira) | Pixabay

De la mateixa manera que les constants vitals d’un animal són la seva pressió sanguínia, la seva temperatura corporal i la freqüència cardíaca, per exemple, les d’un bosc depenen d’indicadors com ara la quantitat de nitrogen de les seves fulles, l’àrea que ocupen o la densitat de la fusta dels artbres. Aquestes característiques afecten directament el creixement dels arbres i, per tant, com els boscos de què formen part responen al canvi climàtic. Tot i que durant els darrers anys els investigadors han intentat monitoritzar aquestes variables i extreure’n conclusions, la falta de dades exhaustives fa molt difícil aconseguir-ho, especialment si has de controlar individualment els arbres d’un bosc.

Per posar remei d’una vegada a aquest problema i a la manca de coneixement que se’n deriva, dos científics de la Universitat de Califòrnia – Los Angeles (Estats Units) van reunir un equip per analitzar les dades existents sobre els boscos i veure quines tendències o canvis a gran escala podien observar. Un dels reptes més grans era la necessitat de moltíssimes dades perquè les conclusions tinguessin sentit, així que van combinar dades preexistents a gran escala i d’altres que van obtenir en estudis de camp molt més localitzats. L’equip va reunir dades de 421 boscos de tot el món, incloent informació de 55.983 arbres de 2.701 espècies diferents, i van examinar els trets funcionals que influencien el creixement de cada individu, com ara l’alçada, la densitat de la fusta, la quantitat de carboni, nitrogen i fòsfor de les fulles… A més, i per tenir en compte les condicions climàtiques de cada arbre, també van analitzar les temperatures, precipitacions i velocitat del vent.

Fageda al Parc Natural del Montseny | Consorci Forestal de Catalunya

Els resultats de l’estudi, un dels primers a examinar la influència del canvi climàtic en els boscos a escala global, han estat publicats a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ i revelen que s’han observat grans canvis en alguns indicadors que podrien alterar la composició i la productivitat dels boscos i, fins i tot, la seva distribució arreu del món. Els responsables de l’estudi esperen que el seu treball ajudi a millorar els models informàtics que miren de predir com respondran els boscos al canvi climàtic durant els propers anys i, si bé no es podrà evitar treballant directament sobre els boscos, estar preparats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa