Nou bicing a Barcelona

!--akiadsense-->

La Comissió de plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui la proposta d’adjudicació del nou contracte del Bicing per un import total de 162,9 ME (IVA inclòs) a l’oferta presentada per la UTE “Pedalem Barcelona”, formada per CESPA CIA Española de Servicios Públicos Auxiliares, S.A. i PBSC Urban Solutions Inc. Aquesta UTE és la que ha obtingut la millor puntuació en la tramitació administrativa, presentant l’oferta més avantatjosa. L’adjudicació s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups excepte PP i la CUP.​​​

​​​​

A partir d’ara es donarà un període de quinze dies a partir de la publicació oficial, passat el qual es procedirà a la signatura definitiva del contracte del Bicing pels propers deu anys.

“Pedalem Barcelona” té una important experiència en el sector i un dels seus membres –PBSC- és líder en el sector del bike sharing: ha participat en contractes de bicicleta compartida en ciutats com Londres, Toronto, Montreal, Melbourne, Nova York, Reykjavik, Chicago, Recife o Guadalajara (Mèxico) i ha fabricat més de 51 mil bicicletes i 4.175 estacions arreu del món. CESPA, per la seva banda, forma part d’un important grup empresarial, essent la seva empresa matriu un referent en la prestació de serveis d’infraestructures.

El contracte del Bicing és un dels contracte més rellevants de bike sharing a nivell mundial, la qual cosa el situa com un contracte estratègic, tant econòmicament com en termes de prestigi i reputació dins del sector. El 26 de setembre de 2017 van presentar-se al concurs públic sis licitadors.

D’entre ells, “Pedalem Barcelona” ha obtingut les millors puntuacions en els apartats de la funcionalitat de les bicicletes, la proposta d’organització (juntament amb la UTE Marfina Bus, S.A.-Smoove SAS), la proposta de manteniment del servei (juntament amb la UTE Clear Channel España-Movilidad Urbana Sostenible, S.L.) i en els criteris mediambientals. En l’apartat econòmic, “Pedalem Barcelona” és qui ha realitzat la millor oferta, obtenint la millor puntuació global en el conjunt de la valoració tècnica i l’econòmica.

Característiques tècniques de la bicicleta de “Pedalem Barcelona”

La proposta de bicicleta mecànica de l’empresa de “Pedalem Barcelona” inclou els següents elements:

– Quadre d’alumini: lleuger, durable i capaç d’absorbir les irregularitats del terreny.

– Frens: fre de tambor davanter i fre de disc posterior.

– Cables protegits: els cables de les marxes i frens estan ocults per a més seguretat i durabilitat.

– Portaequipatges robust: amb capacitat per a transportar fins a 10Kg.

– Sistema d’il·luminació: LEDs davant i darrera accionats per una dinamo amb una vida útil de 10.000 hores. Quan la bicicleta s’atura, els llums romanen encesos durant més de 3 minuts.

– Dispositiu de bloqueig patentat RFID: un sistema antirobatori d’eficàcia provada.

– Rodes de 26’’: llantes d’alumini de doble paret, carcassa resistent a la perforació i pneumàtics amb laterals reflectants.

– Preparat per a models elèctrics.

– Protector de cadena: per protegir la roba dels usuaris, integrada en el xassís.

– Reflectors: reflectors ambre per complir amb el Reial Decret 339/2014.

– Tensor de cadena.

– Caixa de canvis integrada: shimano

– Nexus de 3 velocitats.

– Parafangs davanters i del darrere: disseny robust, d’una sola peça i resistent a la deformació. Amb una superfície per a informació de servei i/o patrocinadors i un disseny inspirat en un trencadís de Gaudí.

– Seient còmode.

Pel que fa als elements fonamentals de disseny de la bicicleta elèctrica de “Pedalem Barcelona”, són els següents:

– Bateria: disseny integrat de bateria d’alta capacitat, que permet recórrer fins a 60 km amb una sola càrrega: suficient per tot un dia d’ús intensiu i que a més n’allarga la vida útil.

– Recàrrega: 4 hores per recarregar completament la bateria i 40 minuts per assolir el mínim exigit de 8km d’autonomia, a través del dispositiu de bloqueig patentat de l’estació.

– Tecnologia d’assistència al pedaleig: la força aplicada s’adapta al ritme de pedaleig de l’usuari mitjançant la regulació d’un sensor de par integrat.

– Motor: motor de 250W totalment integrat a la roda del darrere.

– Propulsió: sense sorolls ni vibracions.

– Indicador del nivell de bateria i d’encesa i apagada.

– Velocitat única.

El nou servei de Bicing

El nou servei de Bicing contempla més cobertura territorial, increment del nombre de bicicletes, majors facilitats per fer recorreguts ascendents amb la integració de les bicicletes elèctriques, estacions mixtes per bicicletes convencionals i elèctriques, millores de les estacions (seguretat, ancoratge, integració paisatgística), inclusió de millores tecnològiques (més hores de servei, integració de suport amb la T-mobilitat) i l’optimització del servei de reposicions de bicicletes.

Les principals característiques del nou servei inclouen:

– Funcionament 24 hores els 365 dies de l’any (actualment el servei es presta de dilluns a dijous de 05h a 02h, els divendres de 05h a 03h i els dissabtes, diumenges i festius les 24h).

– Possibilitat de fer una reserva anticipada de la bicicleta de 5 minuts.

– Integrable tecnològicament amb la T-Mobilitat quan estigui en servei.

– Inici del servei amb 6.000 bicis mecàniques i 1.000 elèctriques (actualment n’hi ha 6.000 i 300, respectivament). Possibilitat d’ampliació del servei fins a 8.000 bicicletes en total. També s’inclou l’opció de variar la proporció entre bicicletes mecàniques i elèctriques durant el període del contracte.

– Totes les bicis tindran un xassís comú. Les elèctriques es diferenciaran de les mecàniques per la incorporació d’un equip d’assistència elèctric.

– Servei amb 519 estacions mixtes (per elèctriques i mecàniques indistintament). Actualment hi ha 465 estacions entre superfície i subsòl.

– Les estacions existents en superfície es mantindran majoritàriament en la seva ubicació i les del subsòl desapareixeran. La distribució final de les estacions es determinarà properament, amb l’objectiu de reduir les diferències de cobertura territorial entre districtes, afavorir el màxim la intermodalitat i donar cobertura a zones d’alta demanda.

– Les estacions tindran una capacitat mitjana de 27 ancoratges i buscaran el mínim impacte en l’espai públic.

– Sistema d’accés al servei: estarà format per 3 mètodes d’accés diferenciats (targeta intel·ligent sense contacte, telèfon intel·ligent amb tecnologia NFC o aplicació mòbil).

– Dos sistemes tarifaris diferenciats: abonament anual i pagament per ús (per definir).

El nou contracte també preveu la possibilitat d’incorporar patrocini en cas que l’Ajuntament de Barcelona així ho decidís. En els plecs, el Govern municipal també ha inclòs la introducció d’una clàusula que permet la subrogació del personal que actualment dóna el servei de Bicing, garantint la continuïtat dels llocs de treball i el manteniment de les condicions laborals.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: carles a desembre 06, 2017 | 09:18
  carles desembre 06, 2017 | 09:18
  Aquest deu ser un dels canvis que proposen els Comuns per exportar a la resta de Catalunya, oi?
 2. Icona del comentari de: la guineu platejada a desembre 06, 2017 | 09:51
  la guineu platejada desembre 06, 2017 | 09:51
  la questió és malbaratar els diners públics dels que paguem impostos, EL servei de bicing s'hauria de auto-mantenir, i si no, el que vulqui anar en bici que se la compri o que vagi en trasnport públic
 3. Icona del comentari de: Ton a desembre 06, 2017 | 21:59
  Ton desembre 06, 2017 | 21:59
  Doncs l'Española de Servicios aquesta ací no han de fotre rés. Que s'en vagin a prendre pel cul. Quins collons, tu. Ens odïen a mort, però el nostres calers, els adoren!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa