MonPlaneta
Les nostres llars són una font amagada de pol·lució

Activitats rutinàries que duem a terme a les nostres llars, com cuinar o netejar, generen quantitats importants de partícules químiques i elements volàtils a dins de casa, fent que la qualitat de l’aire pugui arribar a ser comparable amb la d’una ciutat contaminada. A més, segons explica a la seva pàgina web la Universitat de Colorado Boulder (Estats Units), molts elements contaminants, com els provinents de xampús, cosmètics o detergents, acaben escapant de les cases i contribueixen a la formació d’ozó i de partícules en suspensió, una font de pol·lució atmosfèrica que s’afegeix als vehicles.

Aquesta relació entre les llars i la qualitat de l’aire va ser exposada fa pocs dies a la reunió anual de l’Associació Americana per a l’Avenç de la Ciència (AAAS) que va tenir lloc a Washington DC i on els científics de la UCB van pesentar els seus darrers descobriments. El 2018, un treball de camp anomenat HOMEChem va fer servir sensors i càmeres avançats per controlar la qualitat de l’aire d’una casa de la Universitat de Texas, Austin (Estats Units) durant un mes, mentre es duien a terme activitats més o menys rutinàries.

Tot i que els resultats definitius encara no estan disponibles, els indicis fan pensar que les cases haurien d’estar ben ventilades mentre s’està cuinant o netejant, perquè fins i tot coses tan aparentment innocents com bullir aigua en un fogó poden alliberar molts gasos contaminants i partícules en suspensió, afectant negativament la salut de qui viu a la casa. Fins i tot fer una torrada és molt més contaminant que no ens pensem.

Ara, experts en contaminació en interiors i exteriors estan col·laborant per completar aquesta imatge, ja que se sospita que, com que les legislacions contra la contaminació dels automòbils ha fet que es reduís pol·lució que originen, la importància de la que prové de les llars només ha fet que augmentar, ja que moltes fonts tradicionals de contaminació s’han anat fent més eficients i netes mentre d’altres continuen sent emprades de la mateixa manera que fa dècades.

Tot i que hi havia hagut força escepticisme sobre el potencial contaminant de les activitats domèstiques en la contaminació de l’aire, aquestes darreres dades semblen indicar que sí i que caldria parar-hi la mateixa atenció que als combustibles fòssils.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fat Boy a febrer 23, 2019 | 17:25
  Fat Boy febrer 23, 2019 | 17:25
  El millor pel medi ambient es que caigui un meteorit com el dels dinosauris i no quedin ni els escarabats.
 2. Icona del comentari de: Alex P.T. a febrer 24, 2019 | 04:02
  Alex P.T. febrer 24, 2019 | 04:02
  Doncs si netejear contamina, pasarem d'una merda de planeta a un planeta de merda.
 3. Icona del comentari de: pc a febrer 24, 2019 | 08:26
  pc febrer 24, 2019 | 08:26
  Potser ,al final,tindrem que viure en coves !!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa