MonPlaneta
Noruega alerta del possible ús militar de balenes blanques per part de Rússia
  • CA

El descobriment d’una balena blanca amb un arnès posat i una montura preparada per dur una càmera a les aigües del nord de Noruega ha disparat causat preocupació entre les autoritats del país, especialment pel fet que, a l’arnès, hi havia escrites les paraules “Equipament St. Petersburg”. Això ha fet aixecar sospites que l’animal s’hagi escapat d’una instal·lació russa i que per tant la marina militar d’aquell país estigui, com a mínim, experimentant amb la possibilitat de donar usos militars a aquests mamífers marins.

Els tripulants d’un vaixell pesquer van veure aquest exemplar de balena blanca, també anomenat beluga, a la zona àrtica de Noruega el passat divendres, 26 d’abril, i un dels pescadors es va llençar a l’aigua per treure-li l’arnès.

Segons informen diversos mitjans, les autoritats militars noruegues s’han interessat molt per aquest accessori i sospiten que la balena blanca que el duia podria venir de les grans instal·lacions que l’armada russa té a la ciutat de Murmansk, al nord-oest del país i molt a prop de la frontera amb Noruega i Finlàndia.

Tot i que encara no està clar exactament per a què havia estat entrenat l’animal, i que no hi ha constància de cap programa experimental rus fent servir belugues, sembla evident que aquest exemplar està domesticat i per això no va fugir quan el pescador es va llençar a l’aigua i li va treure l’arnès. I malgrat que no hi ha antecedents de l’armada russa fent servir mamífers marins amb finalitats militars, és ben conegut que la Unió Soviètica tenia un gran programa d’entrenament a la seva base de Sebastopol, a la península de Crimea.

Durant la Guerra Freda, la Flota Roja va entrenar dofins amb diversos objectius, de la detecció de mines submarines i altres objectes a la col·locació d’explosius. Tot i que la caiguda de la Unió Soviètica va provocar el tancament d’aquelles instal·lacions, hi ha rumors que, d’ençà de l’annexió de la península per part de Rússia, han estat reobertes tot i que es desconeixen les activitats que s’hi duen a terme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa