MonPlaneta
No hi ha cap prova que el nou coronavirus fos creat en un laboratori
  • CA
Cadena d’ADN | Pixabay

El coronavirus SARS-CoV-2, que va aparèixer a finals de l’any passat a la ciutat xinesa de Wuhan i s’ha convertit en una pandèmia d’abast mundial, és un producte natural de l’evolució, segons afirma un estudi publicat a la revista ‘Nature Medicine’ i dut a terme per científics de l’Institut de Recerca Scripps, als Estats Units. Les anàlisis del genoma del virus, expliquen, no mostren cap indici d’enginyeria o, com han dit els darrers mesos alguns teòrics de la conspiració, de que hagi estat dissenyat en un laboratori. En paraules de l’autor principal del treball, el doctor i professor d’immunologia i microbiologia Kristian Andersen, “comparant les dades disponibles de la seqüència genètica dels coronavirus coneguts, podem determinat fermament que el SARS-CoV-2 es va originar en processos naturals.

Coronavirus | Flickr

Els coronavirus formen una gran família de virus que causen malalties de gravetat molt diferent, del refredat comú a algunes de potencialment mortals. La primera síndrome greu causada per aquesta família va aparèixer el 2003, també a la Xina, i és coneguda com a SARS. La segona, la MERS, va aparèixer el 2012 a l’Aràbia Saudita. Finalment, el 31 de desembre es va conèixere l’aparició d’un tercer coronavirus amb conseqüències potencialment greus per als humans: el SARS-CoV-2. Els científics xinesos van seqüenciar ràpidament el genoma del virus i el van posar a disposició dels investigadors de tot el món, genoma que va ser emprat per veure’n les característiques i mirar d’esbrinar-ne els orígens i l’evolució.

Les anàlisis del virus van mostrar quina era la seva via d’entrada a les cèl·lules, cosa que ha permès trobar diversos medicaments potencials i, per la seva efectivitat, van determinar que només es podia haver desenvolupat per selecció natural. Aquests mateixos indicis d’una evolució natural han estat observats en l’estructura molecular del virus. Si hagués estat creat, s’hauria partit de la base d’un virus conegut en els humans mentre que, en el cas del SARS-CoV-2, s’assembla força als coronavirus que afecten els pangolins i els ratpenats però no als que afecten les persones.

Exemplar de pangolí gegant | Zoo de Chester

Sobre com ha passat a la nostra espècie, hi ha dues teories. La primera és que el virus es tornés patogènic -és a dir, perjudicial- en algun animal i, d’aquí, passés als humans, com va passar en el cas de la SARS i la MERS. En aquest cas, l’origen més probable del virus serien els ratpenats, que tenen un coronavirus molt semblant. Tot i això, la inexistència de casos documentats de transmissió directa de malalties de ratpenats a humans fa pensar en un hoste intermig. En el segon cas, una versió no patogènica del virus hauria passat als humans i hauria evolucionat al seu interior fins a causar la malaltia que coneixem. Si fos així, l’origen més probable serien els pangolins. En qualsevol cas, les teories i rumors que apunten que el virus va ser creat són, segons els experts, totalment falses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa