MonPlaneta
La nidificació de la gavina corsa es redueix pels efectes dels temporals
  • CA

Un total de 2.287 parelles de gavina corsa han niat a Catalunya el 2020, segons dades de l’últim cens elaborat per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina i personal del Departament de Territori i Sostenibilitat i ports. La xifra global suposa una nidificació de 728 parelles menys que el 2019 i 927 menys que el 2018. Els experts atribueixen la baixada al temporal Glòria i al d’abans de Sant Jordi, malgrat que el confinament i la paralització de l’activitat humana dels darrers mesos ha ajudat moltes espècies d’ocells a niar. Del total, 2.516 parelles han niat a les comarques de Tarragona i 311 a Barcelona, mentre que 2.066 ho han fet en espais naturals de protecció especial i 761 en instal·lacions portuàries.

El delta de l’Ebre és l’indret que més nidificacions acull, amb 229 parelles a les Salines de Sant Antoni (la Tancada) i 1.837 a la Punta de la Banya. El cens, que s’ha fet amb grans dificultats pel precari estat de la barra del Trabucador que dona accés a la colònia de la Banya, mostra una translació de parelles cap a la tradicional colònia de la Banya, aquesta sí beneficiada per l’aïllament derivat de la trencadissa temporal del Trabucador i la manca d’activitat durant el confinament. Els números globals del Delta de l’Ebre són estables els darrers anys. Per la seva banda, al Port de Tarragona, on només s’ha pogut accedir recentment, el temporal d’abans de Sant Jordi va inundar l’esplanada habitual de la colònia, la qual cosa va provocar la seva fragmentació en tres grups, ocupant un petit nucli dins del mateix port i un altre al dic exterior. Amb tot, l’espai disponible ha estat limitat i la població total ha caigut de les 1.043 parelles de 2019 a les 450 de 2020.

Pel que fa a les comarques de Barcelona, aquesta espècie va niar inicialment al Delta del Llobregat i a partir de 2013 va mostrar alts i baixos, fins que el 2016 es va establir al Port de Barcelona. El Consorci del Delta de Llobregat ha fet esforços per recuperar la nidificació de la gavina corsa però el 2020 tampoc s’ha aconseguit la recolonització de la zona. En aquest cas, els temporals tampoc hi han ajudat. El 2019 ja hi va haver un intent de recolonització, quan 67 parelles van fer niu, però cap va tirar endavant per l’abandonament de la colònia. Enguany s’havia registrat algun indici a l’abril, que finalment no ha fructificat.

Pel que fa al port de Barcelona, s’ha arribat a 311 parelles, un 10% menys que el 2019 (344). El 2017 aquesta xifra va pujar fins a 537, coincidint amb l’abandonament del Delta del Llobregat, i 582 parelles el 2018. Al port s’hi havia de fer obres per reparar els desperfectes provocats pels temporals però s’ha acordat posposar les obres fins a la finalització de la cria de la gavina corsa. Tanmateix, l’accés a la zona aquests dies ha permès constatar la colonització d’un grup de gavines d’una zona en obres actives al moll adossat, on el 2020 s’han instal·lat 157 parelles. Aquestes, sumades a les 154 parelles més del dic suposen el total de 311. La tria de la zona nova estaria relacionada amb l’afectació del temporal Gloria al dic Est i a la paralització de l’activitat per la crisi del coronavirus.

Territori ha apuntat que caldrà veure si la paralització de l’activitat afecta a la cria en relació a la mida de posta i l’èxit reproductor, ja que la gavina, com altres espècies, s’aprofita dels descarts pesquers, i el descens de l’activitat pesquera de les darreres setmanes la podria haver afectat. Precisament, un equip científic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) avaluarà aquests efectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa