MonPlaneta
Els nens d’avui patiran durant tota la vida els efectes del canvi climàtic a la seva salut
  • CA
| Pixabay

Els nens i nenes nascuts actualment hauran de suportar durant totes les seves vides els efectes que el canvi climàtic tindrà a la seva salut, a no ser que es prenguin mesures ràpides i de gran abast per posar-hi fre. Així conclou la revista mèdica ‘The Lancet’ el seu informe Lancet Countdown 2019, que es basa en els indicadors mundials de salut i les previsions per al futur. El document, però, creu que encara és possible evitar aquest futur obscur: si les promeses de polítics i empresaris es compleixen, els infants d’avui podrien ser els primers que viuen en un món que abandona l’ús de combustibles fòssils i veu com les energies renovables es converteixen en essencials.

L’informe de ‘The Lancet’ ha estat elaborat per més d’un centenar d’experts d’una trentena d’institucions, entre les quals hi ha l’Organització Mundial de la Salut i el Banc Mundial, i conclou que si no hi ha un canvi dràstic els impactes del canvi climàtic i l’escalfament global s’aniran agreujant i afectant cada cop més la població de la Terra. Els lactants i els infants, els més vulnerables, patiran la disminució de la producció agrícola i crisis alimentàries constants, partint de la base que, durant les darreres tres dècades, els cultius més importants del món ja han perdut entre un 2 i un 4% del seu rendiment. A més, els infants de cada cop més indrets també estaran exposats a malalties infeccioses, tant les transmeses per mosquits com les que causen bacteris que tenen efectes com ara la diarrea. Per si això fos poc, durant tota la seva vida hauran de suportar els efectes de la contaminació de l’aire, que augmentarà les morts prematures per problemes respiratoris i cardiovasculars, i els fenòmens meteorològics extrems, com les onades de calor i els incendis, que han augmentat durant els darrers anys i que continuaran fent-ho durant les properes dècades.

Fum provinent d’indústries | Pxhere

Pel que fa a com es podria evitar aquest futur, l’informe apunta a algunes dades optimistes, com que les energies renovables van ser el 45% del creixement de la generació total d’electricitat el 2018 o que l’ús del vehicle elèctric en transport per carretera va créixer un 21% entre 2015 i 2016. Les receptes proposades, doncs, són més que conegudes i, com altres informes, reclama que s’apliquin el més ràpidament possible i a escala global: eliminar l’ús del carbó, garantir el finançament dels països rics pel que fa a les mesures contra el canvi climàtic, augmentar l’eficiència i abast del transport públic i millorar els sistemes sanitaris per fer front als efectes més inevitables són algunes de les mesures que inclou l’informe i que, si es compleixen, podrien fer que quedés només en un advertiment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa