MonPlaneta
Neixen les primeres tortugues careta del niu de Premià de Mar
Cries de tortuga careta a la platja de Sant Simó
Cries de tortuga careta a la platja de Sant Simó | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Les primeres cries de tortuga careta (Caretta caretta) del niu de Premià de Mar (Maresme) van començar a sortir la matinada de diumenge. El niu, que contenia 62 ous, havia estat traslladat des de la platja de la Descàrrega, on es va trobar el passat 1 d’agost. L’objectiu era garantir una ubicació adequada per facilitar la incubació, atès que originalment es trobava molt a prop de les escales d’accés a la platja i a 8 metres de l’aigua. El trasllat el va supervisar la doctora Elena Abella, especialista reconeguda amb més de 20 anys d’experiència en nidificació de tortugues. De fet, quatre ous dels 62 trobats es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), per incubar-los artificialment i van eclosionar fa uns dies.

Els ous de la platja van començar l’eclosió a les 3:43 hores de la matinada. Abans de les 9 del matí en va sortir l’última cria, la que feia 17. Un equip format per personal tècnic de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, Agents Rurals i equips de voluntariat fa setmanes que estan duent a terme un seguiment exhaustiu de l’evolució del niu, vigilant-ne la temperatura. És per això que compta amb dos sensors, un a l’interior i un altre al costat, per controlar en tot moment les condicions ambientals, ja que, per sota dels 25 ºC, els embrions moren. La col·locació de sensors forma part del projecte de recerca internacional en què la Generalitat participa, juntament amb França, Còrsega, Sardenya, Algèria i el Marroc, per estudiar la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua.

Amb aquesta són quatre les postes detectades aquest estiu a Catalunya. Tot i que la temporada s’allarga fins a finals d’octubre, ja s’han assolit xifres rècord amb nius a la platja de Sant Simó de Mataró, a la platja de l’Ardiaca i la de Vilafortuny de Cambrils, a més de la de Premià de Mar. Fins ara, el millor any havia estat el 2014, quan dues tortugues van fer el niu a les platges de Tarragona. La implicació de la ciutadania, persones voluntàries, entitats i ajuntaments ha estat cabdal, ja que han participat activament en els dispositius de custòdia i vigilància dels nius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa