MonPlaneta
Neixen 35 tortugues babaues més de la posta de Mataró
Cries de tortuga babaua a la platja de Sant Simó
Cries de tortuga babaua a la platja de Sant Simó | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

La nit i matinada de dimarts van néixer a la platja de Sant Simó de Mataró 33 cries de la posta d’ous que una tortuga babaua (Caretta caretta) hi va fer el 15 de juny passat. En concret, des de dijous passat han nascut 60 exemplars: 34, a la mateixa platja i 26 a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM) al Prat de Llobregat, entitat que col·labora amb el DTES en la protecció d’aquesta espècie. La tortuga babaua és una espècie protegida, amenaçada d’extinció. La de Mataró representa una de les postes de tortuga babaua més quantioses de la Mediterrània occidental i és un cas molt valuós des del punt de vista científic, de conservació i també d’educació ambiental, com ha demostrar la gran expectació que va despertar ahir nit l’eclosió del niu. Dels 173 ous que va posar la tortuga, 133 es van deixar a la platja. D’aquests, tres estaven trencats i 130 s’han anat covant gràcies a l’escalfor de la sorra, catalitzada per les altes temperatures dels darrers dies.

Cal tenir present que els ous de tortuga eclosionen en nits diferents i les cries van marxant cap al mar a mesura que neixen evitant les hores de llum per no ser predades per ocells o peixos. Altres 40 ous van ser traslladats al CRAM, dels quals un total de 28 eren fèrtils i han estat covats a incubadores. D’aquests, ja han nascut 26. Dos ous més estan encara en desenvolupament. Les proves i exploracions que s’han fet als exemplars nascuts indiquen que totes les cries estan en bones condicions, fet que és valorat molt positivament per l’equip tècnic i científic que n’està fent el seguiment. De les 33 tortugues, 19 s’han alliberat al mar i 9 més –les nascudes ja amb llum de dia- es van alliberar la nit següent conjuntament amb una part de les procedents d’incubadores. En tots els casos de postes, s’aplica el protocol científic, tècnic i de col·laboració amb les institucions locals i, en el cas del niu de la tortuga de Mataró, es va comprovar que els ous situats a la profunditat més superficial corrien el risc de malmetre’s, per les altes temperatures que pot assolit la sorra en contacte més directe amb el sol. Per això, es va decidir traslladar-ne 40 que haguessin sigut inviables a la platja i fins i tot condicionat la viabilitat del niu sencer.

Vist el nombre de tortugues nascudes i els requeriments tècnics d’un estudi en marxa sobre l’espècie, un màxim de 12 tortuguetes salvades i covades a la incubadora més sis nascudes al niu romandran durant un any en captivitat. Durant aquest temps, es podrà estudiar el seu procés de desenvolupament i aprofundir en el coneixement de la seva biologia. Passat un any, s’alliberaran a la mateixa platja de Sant Simó de Mataró, equipades amb un dispositiu de seguiment via satèl·lit. Això permetrà obtenir dades dels seus patrons de moviment i de les zones que freqüenten per alimentar-se, dades útils per decidir si aquestes zones s’han de protegir en un futur i treballar per la conservació d’aquesta espècie. La nidificació de tortugues babaues era fins fa poc un fet molt rar a Catalunya, però cada cop ho és menys i es preveu que sigui cada cop més habitual.

En l’operatiu de la posta de la platja de Sant Simó treballen coordinadament el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Mataró i la Policia Local, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals, i un equip de ciutadans i ciutadanes voluntaris.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Budó a agost 08, 2018 | 15:41
    Joan Budó agost 08, 2018 | 15:41
    Fa uns anys la Societat Catalana d'Herpetologia va presentar la proposta de noms de totes les tortugues del món en català a l' IEC. Aquesta feina la va realitzar en David Perpiñan. Amb això que l' espècie Caretta careta en català normatiu és tortuga careta i NO tortuga babaua qu és la traducció literal del nom en castellà. Estaria bé que a les notícies utilitzeu el nom normatiu en català

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa