MonPlaneta
Neix la primera xarxa d’espais naturals de Catalunya, Andorra, França, Navarra i el País Basc
Imatge de la presentació de la xarxa
Imatge de la presentació de la xarxa | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser participen en la cloenda del projecte POCTEFA GREEN, que des del 2016 treballa per concretar accions conjuntes a desenvolupar als Pirineus més enllà de les seves fronteres territorials. El projecte ha implicat 22 socis de Catalunya, Andorra, França, l’Aragó, Navarra i el País Basc, per a la gestió i posada en xarxa dels espais naturals del Pirineu. L’objectiu, idear estratègies de consens per afrontar problemàtiques i reptes similars a banda i banda de la frontera.

Ho han fet compartint els coneixements, les pràctiques de gestió i els desafiaments de cada espai natural, duent a terme accions específiques de restauració, conservació o gestió en tres tipus de mitjans prioritaris, i informant la societat, els responsables i els actors locals sobre els reptes específics de la biodiversitat del Pirineu. Entre les accions més rellevants del projecte, destaca la constitució d’una xarxa pirinenca de cooperació i intercanvi d’experiències per tal d’establir metodologies i procediments comuns a l’hora de millorar el patrimoni natural dels diversos espais naturals l’integren, i unir esforços a favor de la conservació i la gestió de la biodiversitat dels Pirineus. A més, al llarg d’aquests quatre anys, els socis han impulsat accions en tres àmbits concrets: la millora de la biodiversitat dels hàbitats forestals arbrats, dels medis agro-ramaders i dels hàbitats aquàtics d’alta muntanya com torberes i estanys.

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici | Barcelona Turisme

!--akiadsense-->

El projecte ha estat cofinançat pel Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera, amb el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible. Entre aquest divendres i dissabte, més d’una vuitantena de representants d’espais naturals, organismes i entitats participants del projecte comparteixen les seves accions i conclusions amb la resta de socis.

Per la banda catalana, representants dels espais naturals de protecció especial dels Pirineus catalans han presentat les conclusions derivades de la seva participació en les diferents accions que es troben definides en el projecte:

Millora de la biodiversitat forestal i dels medis associats davant de la pressió d’ungulats: El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha treballat conjuntament amb altres espais naturals transfronterers en aquesta línia, amb la caracterització de diversos boscos madurs del parc aplicant la metodologia comuna del projecte LIFE Red Bosques, i el disseny i la instal·lació de petits tancats d’exclusió d’ungulats en boscos de la Generalitat per a la millora de l’hàbitat del gall fer. Per la seva banda, el Parc Natural del Cadí-Moixeró ha realitzat una recopilació de cartografia de boscos singulars i boscos madurs per afavorir la seva preservació com a importants llocs d’alta biodiversitat. També ha editat un tríptic amb un itinerari per l’Avetosa de Riu de Cerdanya.

PN Cadí-Moixeró
Parc Natural del Cadí-Moixeró | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

Protegir i millorar la qualitat dels ecosistemes agro-pastorals del Pirineu: El Parc Natural de l’Alt Pirineu, el del Cadí-Moixeró, i el de les Capçaleres del Ter i del Freser han col·laborat amb altres espais amb l’objectiu principal de facilitar i potenciar les activitats ramaderes favorables a la biodiversitat en el mosaic d’ambients oberts del Pirineu. S’han implicat diferents agents del territori dels sectors de l’ecologia, enginyeria agrònoma, enginyeria forestal, i ramaderia, per tal de definir un full de ruta comú i definir els criteris tècnics, a partir de diversos indicadors comuns a tots els socis. Aplicant aquesta metodologia comuna s’han recuperat diversos espais oberts envaïts per bosc i matollar, i s’ha fet un seguiment del seu efecte sobre la biodiversitat. En aquest àmbit, al llarg d’aquests anys, diferents espais han organitzat trobades transfronterers i fires per a difondre la riquesa de la producció agroalimentària local que contribueix a la conservació de la biodiversitat dels espais oberts més enllà de les seves fronteres.

Millora d’espais aquàtics: El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici han exposat les actuacions dutes a terme per millorar diversos sistemes de molleres singulars i caracterització ecològica comuna d’estanys alpins.

Concurs de prats florits: S’ha impulsat un concurs per posar en valor la importància dels prats de dall per a la biodiversitat, amb la implicació de la pagesia gestora del terreny, i la participació de diferents persones dels àmbits de la botànica, l’agricultura i l’apicultura que actuen com a jurat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa