MonPlaneta
La NASA vol obrir l’Estació Espacial Internacional als turistes
  • CA
Simulació de la càpsula Crew Dragon aproximant-se a l’Estació Espacial Internacional | SpaceX

La NASA permetrà visites turístiques a l’Estació Espacial Internacional, segons va anunciar aquest passat divendres en un comunicat. Així doncs, i com a part de l’obertura de l’agència espacial nord-americana al desenvolupament d’activitats comercials a les instal·lacions de l’ISS, aquells qui la vulguin visitar podran fer-ho, en principi, a partir del 2020, i a un preu aproximat de 31.000€ per nit. Segons Robyn Gatens, subdirector de l’estació espacial, hi haurà fins a dues missions amb astronautes privats cada any, que arribaran a les instal·lacions a bord de naus nord-americanes i podran quedar-s’hi a viure fins a 30 dies.

Aurora polar vista des de l’Estació Espacial Internacional | Alexander Gerst / ESA

Aquest anunci suposa un canvi més en la política que l’agència va mantenir durant anys, impedint qualsevol ús comercial de l’Estació Espacial Internacional i prohibint als astronautes que participessin en cap projecte d’investigació que tingués afany de lucre. Ara, però, les companyies de transport espacial contractades per la NASA -SpaceX, que farà servir les naus Dragon; i Boeing, amb el seu Starliner en construcció- seran les qui, segons explica la mateixa agència espacial, s’encarregaran de formar i triar les tripulacions de les seves naus i d’assegurar-se que els possibles turistes compleixen els requisits mèdics i han rebut l’entrenament necessari per a viatjar a l’espai. Aquestes empreses, a més, també haurien de cobrar-los el seu servei de “taxi” o “autobus” entre la superfície terrestre i l’ISS.

La línia entre la nit i el dia vista des de l’Estació Espacial Internacional | Christina Koch (NASA)

Aquest anunci de la NASA forma part de l’objectiu, anunciat pel president nord-americà Donald Trump, que l’Estació Espacial Internacional funcioni sense fons del govern dels Estats Units de cara al 2025, un procés de privatització total d’aquesta infraestructura que resulta, com a mínim, sorprenent. La NASA, però, no és l’única propietària de l’estació, que comparteixen diversos països en virtut dels tractats internacionals. L’altre gran contribuent al seu manteniment, però, Rússia, ha adoptat una actitud més procliu als usos comercials de l’estació des del principi. Si la seva construcció va començar el 1998, el 2002 el milionari nord-americà Dennis Tito ja va ser, gràcies a Roscosmos, el primer turista espacial de l’ISS. Per aquell viatge, però, va pagar uns 20 milions de dòlars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa