La NASA vol buidar els pous de la Lluna i construir-hi habitatges per a astronautes

Aquests forats no només poden contenir recursos naturals valuosos sinó que, a més, poden donar refugi als futurs habitans del satèl·lit

La “sortida de la Terra” capturada per la càmera d’Anders durant la missió Apol·lo 8 | William Anders / NASA

Un equip d’investigadors finançats per l’agència espacial nord-americana treballen en el disseny de robots que puguin explorar els pous lunars, estructures en forma de forat que podrien contenir recursos naturals valuosos i que, fins i tot, podrien ser un lloc idoni per a la construcció d’habitatges al nostre satèl·lit per a la futura presència continuada d’humans. L’aportació econòmica forma part de la missió Artemis de la NASA, que preveu el retorn d’astronautes a la Lluna el 2024 i que, gràcies als dos milions de dòlars que hi ha invertit, espera que els enginyers robòtics de la Universitat Carnegie Mellon puguin permetre conèixer millor aquests pous, que són considerats un element clau del futur del satèl·lit en mans humanes.

Els pous lunars són semblants a les dolines de la Terra, formats pel col·lapse del subsòl del planeta i que són visiblement diferents dels cràters, causats per impactes d’asteroide. A causa de la manera com es formen, alguns científics creuen que podrien indicar l’existència de grans cavernes sota la superfície lunar que podrien, fins i tot, protegir els seus futurs habitants de la radiació provinent de l’espai. De moment, però, no se’n pot estar segur, i les imatges enviades per les sondes no proporcionen prou informació. Endinsar-se en aquestes cavitats és massa perillós per als astronautes, així que enviar-hi robots és l’única manera de saber què hi ha al seu interior i si, realment, es poden utilitzar com a base per a habitatges.

Primera imatge de la cara oculta de la Lluna enviada per la sonda xinesa Chang’e 4 | Administració Espacial Nacional Xinesa

Aquests robots, és clar, també hauran de ser prodigis de la tècnica, ja que l’orografia del terreny requereix que siguin ràpids, àgils i que puguin desplaçar-se grans distàncies i en terrenys molt diferents i, després, tornar a una base des d’on pugui comunicar a la Terra les seves descobertes. Per la seva tasca d’exploració, a més, haurien de tenir una certa autonomia i poder prendre decisions, com per exemple cap on anar i en quin moment és massa perillós continuar endavant. Tot un repte per als enginyers nord-americans.

Nou comentari