La NASA estudia amb imatges de satèl·lit, la relació entre la Covid-19 i el medi ambient

Vuit investigadors analitzen els efectes del confinament en l’entorn i també com l’entorn pot afectar a la manera com es propaga el virus

Imatge satèl·lit del riu Mississipi, amb la que treballen els investigadors de la NASA

Imatge satèl·lit del riu Mississipi, amb la que treballen els investigadors de la NASA | NASA

Mentre el món sencer estava tancat a casa els satèl·lits que orbiten al voltant de la Terra continuaven enviant imatges del planeta i és amb aquestes amb les que vuit investigadors treballen. Analitzen quin és l’efecte que el confinament ha tingut sobre el medi ambient però també fins a quin punt l’entorn és determinant per contagiar més o menys el virus.

Així, sis del projectes busquen imatges de satèl·lits per ajudar a revelar de quina manera el confinament ha afectat la seguretat alimentària, l’ecologia del foc, la calor superficial urbana, els núvols, l’escalfament, la contaminació, la qualitat de l’aire i les precipitacions. Els altres dos treballs d’investigació exploren de quina manera el medi ambient podria afectat la propagació del virus a través de la pols o a el pas del temps.

És la divisió de Ciències de la Terra de la NASA qui gestiona aquest projectes per poder trobar dades noves que puguin contribuir a comprendre millor l’impacte ambiental d’una pandèmia sense precedents.

Així, a través de les imatges dels satèl·lits, estudien per exemple, si menys cotxes podia provocar que la superfície de absorbeixi més escalfor del sol i per tant estigui més calenta. És a dir, que menys cotxes a la carretera o a alguns aparcaments pugui fer que les autopistes i les superfícies dels grans edificis industrials absorbeixin la llum solar i reflecteixin la calor infraroja.

També analitzen l’impacte de reduir els vols. Perquè podria ser que menys avions puguin refredar l’atmosfera. O si és cert que menys contaminació atmosfèrica podria significar menys pluja. Tots aquest projectes ajudaran a entendre com la Covida-19 està afectant el medi natural.

Des de l’altre cantó, s’estudia si la pols estacional africana que viatja al Carib entre maig i agost, tindrà algun tipus d’impacte sobre la salut i la mortalitat associada als virus i d’aquesta manera poder-ho extrapolar a altres moviments de partícules. I finalment a través de l’estudi d’imatges que analitzen la humitat, la temperatura i la seva progressió i efectes sobre la pandèmia es farà una predicció matemàtica de com es propaga el virus a través del temps. Quina és la seva dinàmica de propagació.

Nou comentari