MonPlaneta
La NASA desenvolupa un vehicle per explorar els oceans del Sistema Solar
  • CA

Durant els darrers dies i mesos, els descobriments fets pels astrònoms semblen deixar força clar que en alguns cossos del nostre sistema solar, com ara Encèlad una de les llunes de Saturn; o Europa, una des satèl·lits de Júpiter, tenen enormes oceans d’aigua salada sota la capa de gel que cobreix la seva superfície. En aquests cossos, a més, no només tenen aigua sinó que, segons els darrers informes, contenen molts dels altres elements necessaris per al dsenvolupament de la vida.

No és gens sorprenent, doncs, que la comunitat científica tingui un gran interès en explorar aquests indrets amb robots que es desplacin directament per la superfície del planeta. En aquest cas, però, no caldrien vehicles terrestres sinó subaquàtics i capaços d’aguantar les condicions extremes d’un oceà glaçat orbitant un planeta a uns 1.200 milions de quiòmetres de la Terra.

La NASA ja fa temps que treballa en un vehicle d’aquestes característiques i, en aquests moments, un dels seus equips es desplaçarà a l’Antàrtida per provar, sota les seves aigües gèlides, el “Buoyant Rover for Under-Ice Exploration”, o BRUIE. Després dels tests que s’han dut a terme a l’oceà Àrtic i a Alaska, el projecte de l’agència espacial nord-americana es desplaça al sud del nostre planeta per trobar les condicions més semblants possibles a les d’Encèlad o Europa, on l’oceà es troba sota capes de gel de quilòmetres de gruix.

Un cop arribi a un d’aquests móns, si tot va bé, s’espera que BRUIE reculli imatges i dades que permetin estudiar-lo de més a prop i estudiar la zona entre el gel i l’aigua. Durant les proves a l’Antàrtida, precisament, es faran proves dels instruments que duu a bord i que permetran mesurar paràmetres com l’oxigen dissolt a l’aigua, la seva salinitat, la pressió i la temperatura. La idea és que el BRUIE pugui suportar les condicions de sota el gel durant mesos, explorant els oceans d’aquells satèl·lits llunyants a la recerca de vida o, si més no, comprovar si les condicions podrien permetre que s’hi desenvolupés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa