MonPlaneta
Nanosensors per detectar amenaces de risc químic
Eduard Llobet, director del grup MINOS (Microsistemes i Nanotecnologies per l’Anàlisi Química) | Universitat Rovira i Virgili

La Universitat Rovira i Virgili és l’encarregada de coordinar un projecte que té com a objectiu desenvolupar nanosensors que detectin amenaces de risc químic. ‘Sensibilitat intel·ligent per a una resposta ràpida a amenaces químiques en objectius tous’, coordinat pel catedràtic de Tecnologia Electrònica de l’Escola Tècnica superior d’Enginyeria de la URV, Eduard Llobet, vol proporcionar sistemes fiables, de baix cost i de fàcil utilització per fer front a les amenaces de risc químic en llocs tancats i concorreguts. Així, es crearan nanosensors per detectar agents químics en teatres, centres comercials, estacions de tren i metro, aeroports… El projecte europeu SENSOFT ha rebut el finançament de la UE, amb prop de 800.000 euros, i comença aquest any i acabarà el 2022.

SENSOFT crearà una xarxa internacional formada per tres institucions acadèmiques -la URV, la Universitat de Saragossa i la Universitat de Bordeus-, tres centres tecnològics i les petites i mitjanes empreses europees, juntament amb dues institucions acadèmiques dels Estats Units i el Canadà. A través d’uns dispositius es localitzaran els possibles riscos gràcies a sistemes de sensors que donin la primera alarma davant de qualsevol situació irregular. A banda, es desenvoluparan dos sistemes més: unes trampes d’absorció de volàtils i un detector que permetrà detectar de manera més acurada el tipus de gas i quin tractament es requereix per a la població afectada. Llobet investiga sensors per localitzar de vapors en concentracions traça, en el rang de parts per bilió i parts per milió. L’aportació del seu grup de recerca al projecte es fonamenta en l’ús de materials basats en òxids metàl·lics nanoestructurats i en nanomaterials de carboni per fabricar microdispositius de baix cost que permeten la detecció ultrasensible de les molècules.

Els participants en el projecte SENSOFT intercanviaran habilitats i coneixements en aquest camp, en el de materials absorbents i detecció ultraselectiva i en el de xarxes de sensors sense fils i autònomes que permetin el desplegament massiu de sistemes sensors. Les tecnologies de detecció que s’estudien en el projecte SENSOFT tindran oportunitats no només en el camp de la detecció primerenca d’amenaces per agents químics sinó també en el camp de salut —diagnòstic de càncer o malalties cròniques mitjançant detecció de biomarcadors en alè o teixits—, monitoratge mediambiental o control de processos químics industrials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa