MonPlaneta
Els municipis i les entitats fan front per garantir els drets energètics a Catalunya
| pixabay

!--akiadsense-->

Front comú d’ajuntaments i entitats municipalistes, socials, ambientals i de la societat civil per assegurar els drets energètics de la ciutadania. Barcelona acollirà el 8 i 9 de novembre el 2n Congrés Català de Pobresa Energètica que, aquest any, se centra en què agreuja aquesta problemàtica i en la situació actual de la defensa dels drets energètics. Els organitzadors són els ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector, l’associació Ecoserveis i l’Aliança contra la Pobresa Energètica. El congrés és un espai de debat, anàlisi i reflexió que vol aportar solucions i, promoure l’acció i el treball conjunt entre les Administracions i el sector social per augmentar la capacitat de resposta i les estratègies per prevenir la pobresa energètica.

L’última Enquesta de Condicions de Vida 2017 de l’IDESCAT revela que un 6,3% dels catalans, més de 400.000 persones, no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada i que un 0,9% de les llars (67.000) han estat privades per causes econòmiques, almenys en una ocasió, d’una font d’energia necessària per a les activitats diàries. Això demostra que malgrat les iniciatives, com la Llei de Pobresa Energètica, les seves causes estructurals no s’aborden de forma efectiva i que les mesures aplicades són insuficients. Les principals causes de la pobresa energètica són el preu de l’energia, la qualitat de l’habitatge i la situació socioeconòmica de la persona.

Sobre el preu de l’energia, es paguen preus superiors a la mitjana europea mentre el poder adquisitiu està per sota dels altres Estats membres. Això fa que el cost dels subministraments bàsics sigui una càrrega més gran a la cistella de les llars catalanes. En l’àmbit domèstic, a l’estat espanyol el 2008 una família pagava de mitjana 1.566€ en concepte de despeses energètiques i ara, pel mateix consum en paga 2.238, més d’un 40% més. En la qualitat de l’habitatge, més del 50% del parc d’habitatges a Espanya està construït sense criteris d’eficiència energètica i gairebé el 17% presenten humitats, filtracions o altres problemes derivats d’un mal aïllament. Un 5,6% de les llars espanyoles està en mal estat, estat deficient o ruïnós, segons l’INE. Pel que fa a la situació socioeconòmica i els ingressos de les famílies, cal tenir en compte que, actualment, 174.300 llars catalanes no tenen cap persona perceptora d’ingressos, d’acord amb l’Enquesta de Població Activa.

Les Cotxeres de Sants, a Barcelona
Les Cotxeres de Sants, a Barcelona | Wikimedia Commons

!--akiadsense-->

El Congrés de Pobresa Energètica se celebrarà a les Cotxeres de Sants i, com a novetat, disposarà d’un Punt d’Assessorament Energètic obert a tota la ciutadania. Els interessats podran anar-hi amb les seves factures i rebre assessorament personalitzat i informació sobre els seus drets energètics. Aquest any, més de 100 ponents treballaran al voltant defensa d’aquest drets. En destaquen les ponències ‘Com hem arribat a l’actual model energètic i com afecta la pobresa energètica’ a càrrec de Javier Garcia Breva, un dels principals referents en política energètica a Espanya, amb una àmplia experiència en regulació, estalvi i eficiència, energies renovables i planificació; ‘Creant un espai per a la història energètica’ amb Marylin Smith, directora d’Energy Action Project, una plataforma que investiga solucions per superar les barreres que impedeixen l’accés a l’energia; i ‘L’Observatori Europeu de Pobresa Energètica’ amb Harriet Thomson, gestora d’aquest observatori, professora de la Universitat de Manchester.

A banda d’aquestes ponències, es debatrà i reflexionarà sobre l’energia com a dret; gènere i pobresa energètica; estratègies per l’apoderament energètic; iniciatives des del món local i el sector social per defensar el dret a l’energia i donar suport a les persones; protecció jurídica dels consumidors en situació de vulnerabilitat; els riscos associats a les llars vulnerables energèticament o les situacions de pobresa energètica que encara estan ocultes, d’entre altres. Al congrés també es presentaran indicadors i mesures que permetran fer una radiografia sobre la situació de la pobresa energètica a Catalunya. Tota la informació i el programa es poden consultar en aquest enllaç. El congrés, amb un aforament per a 500 persones, és gratuït però cal inscriure-s’hi prèviament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa